Hírek

A Népi Építészeti Program legszebb eredményeit mutatja be az Élhető Örökség című fotókiállítás

2023. szeptember 15., 20:08

A Népi Építészeti Program legszebb eredményeit mutatja be az Élhető Örökség című fotókiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Vasi Skanzenben. A tárlat itteni bemutatását a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt építészmérnök, Gácsi József kezdte el megszervezni. A kiállítás előtte is tiszteleg, bemutatja tervrajzait.

A Népi Építészeti Program legszebb eredményeit mutatja be az Élhető Örökség című fotókiállítás

A Népi Építészeti Programot 2017-ben indította el a kormány azzal a céllal, hogy az országban meglévő, veszélyeztetett állapotú népi építészeti emlékeket helyreállítsák és megörökítsék. Az elmúlt években több száz ilyen munka kezdődött el. A Szombathelyre érkező Élhető Örökség című vándorkiállítás a Teleki László Alapítvány és a Magyar Építőművészek Szövetsége közös kezdeményezése, mely a Népi Építészeti Program eredményeit mutatja be fotókon. A kiállítás itteni bemutatását Gácsi József építészmérnök kezdte el szervezni, aki mentorként is részt vett részt a programban. A szakember tragikus hirtelenséggel elhunyt, a tárlatot az ő emlékének szentelték a Skanzenben. A kiállítás megnyitóján Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott: örül, hogy a Skanzen adhat otthont a tárlatnak, hiszen ez a helyszín autentikusan illeszkedik az itt bemutatott fotók hangulatához, valamint Gácsi József világához is közel áll. A kiállítást a Teleki László Alapítvány igazgatója nyitotta meg.

Diószegi László - igazgató, Teleki László Alapítvány

“Gácsi József Ákos részt vett a Népi Építészeti Programban mint mentor, a mentorok azok a különböző helyreállításoknak a szakmai felügyeletét látják el, de Gácsi József ennél többet is tett itt a térségben. Ő igazi ismerője volt a népi építészeti emlékeknek, felkutatója volt az emlékeknek, úgyhogy igazából a mentori tevékenysége az csak egy pici része annak a munkának, amit ő itt végzett ezen a területen.”

A megnyitón Gácsi József családja is részt vett. Háklár Dóri éneket mondott.

A megnyitón az építészmérnök lánya emlékezett meg édesapjáról.

Gácsi Zsuzsi

“Gácsi József Ákos jószívű és kedves, a világ és embertársai felé örökké érdeklődéssel és figyelemmel forduló ember volt. Szakmáját nagyon szerette, gyakran saját személyét is háttérbe szorító odaadással fordult az építészet felé. Közvetlensége és vidámsága -ahogyan legtöbben ismerték -, azonban számos nehézséget és küzdelmet rejtettek maguk mögött. Fájdalmasan rövid, megpróbáltatásokkal és nehézségekkel teli, ugyanakkor szépségben, örömben és szeretetben is gazdag életben adott neki a jó isten.”

A kiállítás november 6-áig látogatható.