
A káposztafélék családjának nemzetségébe tartozó, értékes ipari növény, a repce, különösen népszerű a Nyugat-dunántúli régióban. Kiss Imre bozzai családi gazdaságában ma már 300 hekárt művelnek. Ebből évente 40-70 hektárra kerül repce - 2003 óta.
Nagy Imre, családi gazdálkodó
Akkor kezdtünk el főleg repcét vetni. Akkor kezdtünk el különböző kisparcellás kísérleteket, amiken évente aratáskor bemérjük,hogy melyik az a növény, ami a legtöbb és a legjobb mennyiséget hozza.
A repce szakmai bemutatókat 10 éve tartják meg Nagy Imre földjén. Évente kétszer, tavasszal és ősszel hallgatnak előadásokat és vitatják meg tapasztalataikat a régióból érkező gazdák.
Kónya Zsolt, regionális értékesítési vezető, KWS Magyarország Kft.
Ami a jelentőség a mai találkozónknak, hogy folyamatosan térünk át a hibrid repcékre.Hogy ezek mért jobbak? Egy magasabb, stabilabb, termést tudnak produkálni. Erős, vastag száruk van, ami a tápanyag, vízfelvételben plusz előnyt jelent.Emellett vannak olyan új technológiai elemek a termesztésben, amit a hibrid repcékkel könnyebben meg lehet valósítani.
Kiss Gábor, családi gazdálkodó
A repcével foglalkozni nagy kihívás, ki vagyunk téve az időjárás szélsőségeinek,tavaly ősszel például a csapadékhiánnyal kínlódtunk,nem csak mi, a környékbeli gazdák is.Úgy volt, hogy nem is vetünk repcét, közben kaptunk egy kis csapadékot és mégis sikerült elvetnünk.A növényvédelemre elég nagy hangsúlyt kell fektetni, a repce leköti úgymond a gazdaságnak a 40%-os kapacitását.
A szakemberek szerint Vas,Győr-Moson-Sopron és Zala megye térsége az ország legjobb repcetermő területe. Az éghajlat és a csapadék mennyisége is kedvez a növény fejlődésének így a repcetermesztés ezen a vidéken a legjövedelmezőbb.





























