Hírek

A pályaválasztást segítik két napon át a közép- és felsőoktatási, felnőttképző intézmények

2021. október 13., 14:34

A pályaválasztás előtt álló 7-8. osztályos általános iskolások, valamint a gimnáziumokból továbbtanulni nem szándékozó fiatalok számára kínál szakmatanulási lehetőséget a már hagyományos őszi Pályaválasztási és Képzési Kiállítás. A Vas Megyei Kormányhivatal szervezésében 39 kiállító mutatja be két napon át a lehetőségeit az Oladi Technikumban.

 

A pályaválasztást segítik két napon át a közép- és felsőoktatási, felnőttképző intézmények

"Ez egy mézeskalács tészta, amit aláliszteztem, hogy ne ragadjon le, és kinyújtom 1 cm-re."

Iskolája pék-cukrász képzését népszerűsíti Balogh Viktória.

Balogh Viktória
„Alkotni szép dolog, próbálják ki minél többen, ki kell próbálni, és meg fogják érezni, hogy szerintük jó-e vagy sem.”

Itt nem csak nézni, hanem kipróbálni, sőt kóstolni is lehetett. Volt, aki határozott elképzelésekkel érkezett.

Rigó Csaba
„Nagyon tetszik ez a szakma, meg szüleim is ajánlották nekem ezt a munkát, és nagyon megtetszett az ötlet, hogy én pék-cukrász legyek.”

Rigóné Buza Beatrix
„A fiamnak van határozott elképzelése már két éve. Pék, de mivel az iskola pék-cukrászt indít. De jó lesz ez, mert legalább két szakma.”

Technikus, fodrász, kozmetikus, vagy éppen kertész, vadász, programozó, esetleg csecsemőgondozó, ápoló – széles a kínálat a pályaválasztási és képzési kiállításon.

Sásdiné Németh Anett
„Csecsemős szeretne lenni a kishölgy, akit hoztunk magunkkal, és aziránt érdeklődik. Én csak kísérő vagyok, tehát én messziről nézem a gyerekeket, hogy mégis hogy gondolják a továbbiakat. Ebben csak útmutatók lehetünk, nem erőszakolhatunk rájuk semmit.”

A Független Egészségügyi Szakszervezet is becsatlakozott a programba, hogy az egészségügy és a szociális ágazatba invitálja a fiatalokat.

Soós Adrianna - elnök, Független Egészségügyi Szakszervezet
„Azt szeretnénk elérni, hogy minél több fiatal ismerje meg ezeket a szakmákat és válassza ezeket. Ezek olyan foglalkozások, amelyekkel nem kell félni a munkanélküliségtől, mert ezer évre garantált a munkája annak, aki egy ilyen szakmát választ.”

Az eddigiektől eltérően idén nem tartanak szakmai napokat a Pályaválasztási és Képzési Kiállításon. Az iskolák csoportos látogatását pedig regisztrációhoz kötötték a járványhelyzet miatt. 2.200-an jelentkeztek előzetesen.

Rodler Tamás – foglalkoztatási főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
„A célunk ezzel a rendezvénnyel az általános iskola 7-8. osztályos, illetve gimnáziumi tovább nem tanuló diákoknak az elérhető szakma lehetőségek bemutatása. A megyében elérhető iskolákat és a képzéseket bemutatni.”

A megyében működő középiskolák, felsőoktatási intézmények és felnőttképzők pályaválasztást segítő bemutatkozása október 14-én, csütörtökön is folytatódik.