MNB
MNB - 2

Hírek

A Parkerdőben rendezték meg hétvégén a II. Lovas Történelmi Napot

2012. május 07., 17:37

A szervező Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület több más hagyományőrző csoporttal együtt várta az érdeklődőket a jelképes időutazásra.

A Parkerdőben rendezték meg hétvégén a II. Lovas Történelmi Napot

"Na gyere, harcolunk?"

A Fekete sereg fegyvereit próbálgatják éppen a gyerekek. Mátyás király korának jellegzetes harci viseletét, eszközeit  eleveníti meg a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület hagyományőrző csoportja.

Kiss Zsolt - lövegparancsnok, Fekete Sereg
"A 15. század gyalogsági harcászatának egyik eszközét, az úgynevezett pavéze pajzsot látjuk. Ez a gyalogság fegyverzetéhez tartozott. Gyakorlatilag védelmet nyújtott a nyilak illetve egyéb tűzfegyveerek lövedékei ellen. Ezt külön harcos cipelte magával. Külön zsoldot kapott ezért a feladatért.

Időutazásra hívta a kíváncsiakat a lovas nap a Parkerdőben. A látványos díszletek, jelmezek különböző történelmi korokba repítették vissza az érdeklődőket.

Sátory Károly, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
"A célja az, hogy kicsit betekintést nyújtsunk a magyar történelmi korokba, korszakokba. Elsősorban a küldetésünknek azt érezzük, hogy úgy elevenítsük a történelmüket, hogy a pozitív oldalát mutassuk a gyerekeknek, érdeklődőknek."

Ez a csoport az 1800-as évek végétől két évtizeden át  Szombathelyen állomásozó 11-es huszár ezred tradícióit ápolja.

Meszár Zoltán, elnök, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
"8 lóval vagyunk itt. Egy lovas karüsszelt fogunk bemutatni. Ami zenére egy lovas gyakorlatot jelent.

A történelmi napon a honfoglalás, az államalapítás korát és az Anjou-kort is megidézték a hagyományőrzők. Aki akart lovagolhatott, sétakocsikázhatott a környéken, ebédre pedig gulyás és halászlé készült.