Hírek

A Sportligetben rendezték meg az első Savaria Race akadályversenyt

2023. szeptember 18., 19:04

A Sportligetben rendezték meg az első Savaria Race akadályversenyt szombaton az Ébredj Szombathely! sportos programsorozat keretében. Több mint 150-en vállalkoztak rá, hogy teljesítik az 5 km hosszú pályát, ahol futás közben 25 akadályt kellett legyőzniük a versenyzőknek.

A Sportligetben rendezték meg az első Savaria Race akadályversenyt

A nyárias időben sokan gyűltek össze, hogy kipróbálják magukat az OCR-, azaz terepfutó-akadályversenyen. Több mint 150-en neveztek. A közös bemelegítés után a Nemény András polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, Szombathely igazi sportváros - új sportágakat is igyekeznek meghonosítani.

"Megindítottuk először a SUP versenyt, és úgy gondoltuk, hogy az akadályfutás, ami akár több ezer embert is vonz, Szombathelyen is jó helyen lenne."

Tízpercenként indították a futamokat egyéni férfi, női és gyerek kategóriában, korosztályos csoportokban, továbbá háromfős csapatok részére. Kívés Bendegúz profi versenyző már a rajtnál az élen haladt, végül 20 perc alatt ért célba, így nem talált legyőzőre. Mint mondta, örül, hogy szülővárosában is bemutathatja a sportágát.

Kívés Bendegúz - szervező, OCR versenyző

"Futás, plusz akadályok vannak közben, mászó-erőnléti-cipelős-kúszós és egyensúly feladatok, célbalövés, ez egy nagyon széleskörű sport, nem csak azon múlik, ki milyen gyors futó, hanem mennyire tud összpontosítani végig."

Az öt kilométer hosszú pályát a Sportliget-Tófürdő-Emlékmű-Csónakázótó-Skanzen útvonalon jelölték ki, terepfutás közben 25 akadályt gyűrtek le az indulók. Kellett függeszkedni, vízből kötélre mászni, célba lőni, súlyt emelni. Akinek nem sikerült, büntetőfeladatot kapott, 20 négyütemű fekvőtámaszt kellett teljesíteni minden kimaradt akadálynál. Különösen népszerű volt a gyerekfutam, több mint 60-an neveztek, a mezőny a Sportligetben kialakított 500 méter hosszú pályán igyekezett minél hamarabb végigmenni. Indítottak külön bulifutamot is.

Kelemen Krisztián

"Meglátjuk, hogyan sikerül teljesíteni a pályát, pont ezért indultunk a bulifutamon, mert nem feltétlenül kötelező végigcsinálni egy-egy eszközt, akadálypályát."

Kelemen Alex

"Nem gyakoroltam annyira erre, de tegnap itt voltam tenisz edzésen, és megnéztem a pályát, és van egykét akadály, ami szerintem sok embernek okozhat némi megpróbáltatást."

Alex a bulifutamban végül a második legjobb időt teljesítette. A férfiaknál Kívés Bendegúz, a lányoknál Rácz Henrietta lett első. A sikerre való tekintettel a szervezők a Savaria Race folytatását tervezik.