
Az ország tortái eddig mindig jellegzetes magyar alapanyagokból készültek. Idén sincs ez másként, hiszen a győztes finomság fő összetevői ezúttal a szabolcsi jonatán alma és a mák. A recept három részből áll: tésztát, krémet és almatölteléket kell készíteni.
Somogyi Miklósné - tulajdonos, Príma Cukrászda
"A különlegessége, hogy olyan alapanyagokból készül, ami minden háztartásban megtalálható."
A tésztába liszt helyett édes morzsa, valamint mák kerül, a könnyűségét pedig a habbá vert tojásfehérje adja. A díszítéshez is mákot és almát használnak. Az ország tortái hagyományosan nagy népszerűségnek örvendenek, a vásárlók minden évben várják, hogy megkóstolhasság a győztes kreációt.
Somogyi Miklósné - tulajdonos, Príma Cukrászda
"Most már hatféle tortát árusítunk, a pándi meggytorta volt eddig a legsikeresebb, és szerintem az idei is nagy sikert fog aratni."
A szabolcsi almás máktortát augusztus 20-án lehet először megkóstolni az ország több mint 150 cukrászdájában. A pékek is különlegességgel készültek az államalapítás ünnepére. Már több boltban is kapható a Szent István napi kenyér. A Magyar Pékszövetség kezdeményezéséhez az országban több pékség, így vasiak is csatlakoztak. Még korábban kiválasztották azt a kenyeret, amelynek mintájára készül a magasabb minőségű termék.
A Szent István-napi kenyér cipó formájú. Összetevőjében annyiban különbözik a mindennap kaható kenyerektől, hogy kevés komlót és sok burgonyát tartalmaz.
A kenyér hosszú, 16 órás érésű kovászból készült. Adalékanyag mentes. Sütési ideje is hosszabb: közel 1 óra kell ahhoz, hogy a kemencében elkészüljön.