Hírek

A szén-monoxid mérgezéseket sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba

2023. március 24., 21:56

A szén-monoxid mérgezéseket sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, holott egész évben fennálló veszélyről van szó. A katasztrófavédelemhez beérkező segélyhívások növekvő számából megállapítható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt - tudtuk meg a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen 19 darab megbízható mérőkészüléket adtak a FÉHE és a Pálos Károly Központ képviselőinek. Az eszközöket a bűnmegelőzési bizottság pályázatán nyert összegből vásárolták meg.

A szén-monoxid mérgezéseket sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba

Ha nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása, vagy a készülék levegő-utánpótlása nem biztosított, illetve, ha elmaradt a szükséges karbantartás és tisztítás, az szén-monoxid-veszélyt okoz. A mérgező gáz nem érzékelhető, ezért minden háztartásban, intézményben érdemes CO-készüléket üzemeltetni. A katasztrófavédelem évről-évre nagy hangsúlyt helyez arra, hogy népszerűsítse a szén-monoxid- és füstérzékelőket, a biztonság érdekében.

Kovács Balázs - tű. alezredes, kirendeltségvezető, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“A Közrendvédelmi Bizottság által kiírt pályázaton indult a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és nyert el 500.000,-Ft támogatást, amelyet tűzmegelőzési felszerelésekre, eszközökre tudtunk fordítani.”

Az önkormányzat minden évben segíti anyagilag a katasztrófavédelmi igazgatóság Szombathelyi Kirendeltségét. Az idei kétmillió forintos támogatás mellett most plusz forrást is felszabadítottak tűzmegelőzési célokra.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési Bizottság
“2022. október 26-án döntött úgy a Bizottság, hogy támogatja a Katasztrófavédelem által beadott pályázatot 500.000,-Ft-tal, amelynek a célja a tűzmegelőzés, és ennek köszönhetően került beszerzésre 19 darab szén-monoxid-érzékelő készülék, amelyet most közösen adtunk át a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. intézményvezetőinek.”

Idén eddig kilencszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid szivárgás miatt, szerencsére senki nem sérült meg. A színtelen, szagtalan gáz által okozott tünetek - rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság - könnyen összetéveszthetők más betegségekével. A gáz magas koncentrációja akár ájulást, halált is okozhat. Megfelelő szén-monoxid-érzékelő hiányában az ember védtelen a mérgezéssel szemben. A fogyatékkal élők, hajléktalanok és a szociálisan rászorulók kitettebbek a veszélynek, hiszen nem tudják megvenni a mérőkészüléket.

Németh Klára - igazgató, FÉHE Nonprofit Kft.
“Ennek a célcsoportnak ugye gyakrabban adódik az a helyzet, hogy nincs anyagi erőforrása ilyen készülék vásárlására, és én azt hiszem, hogy ez hatalmas segítség lesz az ő biztonságuk szempontjából.”

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Többszáz családdal és idős emberrel vagyunk kapcsolatban - elsősorban ők a célcsoport -, emiatt tehát nagyon fontos, hogy ezek a készülékek jó helyre kerüljenek, és úgy gondolom, hogy intézményünk ebben nagyon aktívan közre tud működni.” 

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség minden hónap utolsó péntekén információs pultot állít fel a piacon, hogy tájékoztassa a lakosságot a tűzmegelőzéssel kapcsolatos tudnivalókról.