Hírek

A Szombathelyi Egyházmegye megindította Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárását

2023. március 22., 21:35

A Szombathelyi Egyházmegye és a Kismartoni Egyházmegye megindította Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárását. Németújváron jelentették be ünnepélyesen az eljárás megindítását, a két egyházmegye püspöke számos szombathelyi hívő előtt mutatott be szentmisét Coreth Mária férje, Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulóján.

A Szombathelyi Egyházmegye megindította Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárását

A németújvári ferences templomban őrzik Batthyány László földi maradványait. A templom bejáratánál kialakított sír- és emlékhelynél mondtak személyes hangú köszöntőt a hercegorvos dédunokái. A szentmisén Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök és Székely János szombathelyi megyéspüspök szentbeszédében a házaspár mély vallásosságát, egymás iránti hűségét és szeretetét méltatta.

Székely János megyéspüspök
Boldog Batthyány-Strattmann László élete mögött egy nagyszerű feleség van, aki vidám volt, fiatalos, az ő néha kicsit magába forduló, sőt, üres, céltalan életét ez a nagyszerű feleség alakította át. Batthyány Lászlóra óriási hatással volt, az egész élete átalakult. Hálát adunk kettőjük életéért, amely mutatja azt a gyönyörű példát, hogy házasságban élni boldogító, lehetséges, és életadó.

A szertartáson szombathelyi és körmendi zarándokok is részt vettek. Előttük jelentette be Székely János, hogy a két egyházmegye elindítja a hercegorvos feleségének, Coreth Mária Teréziának a boldoggá avatási eljárását. Ez nagy öröm a család számára is.

Batthyány-Schmidt Margit
És mi ezen is dolgozunk többedmagammal, hogy az ő házasságuk egy mintaházasság legyen, ami nem is volt olyan messze a XX. században. Batthyány-Strattmann László ‘31-ben, a felesége ‘51-ben halt meg, akkor ők már úgy éltek, nekik annyira fontos volt a család, az istenhit után a második helyen állt a család, és ezeket az értékeket a mai korban, a XXI. században mintegy családi példa, akik keresztény családok, szeretnénk a mindennapokba belehozni.

A szentmise végén a résztvevők Székely János megyéspüspök vezetésével imádkoztak Coreth Mária Terézia koporsójánál a Batthyány-kriptában.