Hírek

A tankerület újítja fel és hasznosítja a volt szentkirályi iskolát

2021. július 16., 14:15

Mostantól a Szombathelyi Tankerületi Központ hasznosítja a 14 éve üresen álló, volt szentkirályi iskola épületét. Itt kap helyet a karbantartói részleg, és szakipari gyakorlati oktatás folyik majd a falak között. A várossal kötött megállapodás értelmében a tankerület nem fizeti ki a megállapított bérleti díjat, hanem az arra szánt összegből elvégzi az épület teljes körű felújítását. A munka már elkezdődött.

 

A tankerület újítja fel és hasznosítja a volt szentkirályi iskolát

Ilyen volt a Szentkirályi Általános Iskola, amikor még gyerekzsivaj és élénk diákélet töltötte meg a termeket, folyosókat. Évfolyamonként egy osztálynyi gyerek és 16 pedagógus járt be ide nap mint nap. Ezek a felvételek 2007-ben, az utolsó tanévben készültek. Akkor döntött úgy a városvezetés, hogy az alacsony gyermeklétszám miatt be kell zárni az iskolát, így 2007 szeptemberében már nem csengettek be - annak ellenére, hogy a városrészen élők kitartóan tiltakoztak a határozat ellen, és a történteket igazi tragédiaként élték meg.

Az évek során több ötlet is felmerült az épület hasznosítására a református leányanya-otthontól a tánciskoláig, de egyik sem valósult meg. A ház az enyészeté lett, 14 évig állt üresen, funkció nélkül.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"A lakosság folyamatosan érdeklődött az épület sorsa iránt.A nagy építkezéseket látva felmerült, hogy ezt is majd biztos lebontják, és társasház épül a helyére, ami szörnyű lett volna a szentkirályi népléleknek. Amikor még az előző ciklusba a forgalomképes vagyonba akarták sorolni és el akarták adni az épületet, az Éljen Szombathely! megakadályozta. Pontosan tudtam, hogy ez nem történhet meg, előbb-utóbb funkciót kell találnunk az épületnek, és ez most jött el."

A város mint tulajdonos nemrégiben tíz évre szóló megállapodást kötött a szombathelyi tankerülettel az épület hasznosításáról. Itt helyezik el a tankerület karbantartó műhelyét, ami jelenleg a Nagy Lajos Gimnáziumban, szűkös, méltatlan körülmények között működik. Ezen kívül szakipari gyakorlati oktatás is folyik majd az egykori iskola falai között.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
"A megállapított bérleti díjat a város nem kéri el, viszont azt kimutathatóan a tankerület köteles elszámolni az épületre, ennek keretében az épület A-tól Z-ig megújul a tetőtől a nyílászárókon át, a teljes gépészet, villamoshálózat, a homlokzat is megújul új szigetelést kap kívülről."

A felújítás már elkezdődött: megérkeztek az új radiátorok, tetőlécek, cserepek és ereszcsatornák is. Hamarosan kívül-belül teljesen megváltozik az épület, ami megfelelő hely lesz majd a karbantartói részleg munkatársai számára. Az egykori osztálytermeket egy-egy szakmacsoport veszi birtokba.

"A karbantartás vezetője már előre eltervezte, melyik volt osztályteremben milyen funkció fog történni, a falra fel is írták mindenhova."

Az épület körüli elhanyagolt növényzetet is rendezik majd, látható, hogy a borostyán már teljesen benőtt néhány ablakot, a tetőt pedig a hatalmas thuják rongálják. A felújítás költségeit 60 millió forintra becsülik.