MNB - 2
MNB

Hírek

A termőföldek egyértelmű tulajdonviszonyának megteremtésére törekszik a kormány

2013. január 25., 16:40

A gazdaságosabb termelést biztosító birtokszerkezet kialakításának egyik alapvető feltétele a az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése. Ez a munka Vas megyében kezdődik - jelentette be sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A termőföldek egyértelmű tulajdonviszonyának megteremtésére törekszik a kormány

Joli néni Híradónknak tavaly májusban mondta el, hogy a földterületről, amit megvásároltak,  csak később derült ki: több tulajdonossal osztoznak rajta. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a rendezetlen birtokviszonyok megnehezítették gazdálkodók helyzetét.

V. NÉMETH ZSOLT - vidékfejlesztésért felelős államtitkár
"Ennek révén nem lehetséges a gazdaságos, ésszerű gazdálkodás a földeken és a közös agrárpolitika által nyújtott támogatások igényése is nehézségekbe ütközik."

Az elmúlt év közepéig jelenthették be igényüket részarány-területük kijelölésére a földtulajdonosok. Ezzel a lehetőséggel a jogvesztő határidőig a megyében több mint 16 ezren éltek, ami így 3400 földrészletet érint.  A területkimérés hamarosan elkezdődhet. Az osztatlan közöstulajdonok felszámolására a kormány kétmilliárd forintot különített el az idei költségvetésben. Az összeg a földhivatali és a jogi szolgáltató költségeit, valamint a földmérő vállalkozások munkáját fedezi.  A sajtótéjékoztatón elhangzott, hogy a tulajdonviszonyok rendezése azért is sürgető, mert 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma. 

Kovács Ferenc, elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Pártszövetségünk eltökélt abban, hogy megvédje a magyar földet, eltökélt abban, hogy a magyar földet magyar gazdáknak adja odja, olyan gazdáknak, akik vállalják, hogy nemcsak növékenyek termesztenek földjükön, hanem mellette vállalják az állattartást is."

Az állam további 3,5 milliárd forintot fordít saját földtulajdon-szerzésre. Ennek legnagyobb részét, mintegy 2 milliárd forintot   a természetvédelmi oltalom alá tartozó földterületek felvásárlására költik az Őrségben.