MNB - 2
MNB

Hírek

A város építi meg a Szombathely-Zanat kerékpárutat

2020. május 28., 16:08

2008 óta kellene megépítenie a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft-nek Szombathely és Zanat közötti, 1850 méter hosszú bicikliutat. Az önkormányzat ugyanis akkor ezzel a feltétellel vonta belterületbe a körgyűrű melletti ingatlant, amelyre azóta áruház, gyorsétterem, kocsimosó épült. A cég azonban eddig csak részben teljesítette a vállallását.

A város építi meg a Szombathely-Zanat kerékpárutat

Putz Attila – önkormányzati képviselő
„Ami elkészült belőle, az 225 m kerékpárút, 400 m kiszolgáló út, és 138 m bekötőút. Összességében 763 méter ami elkészült az 1850 méterből. A többi vár kiépítésre még. A bekötő út és a Külső Zanati út csatlakozásától a Zanatig tartó útszakasz.”

Az előző két ciklusban 8 határidő módosítás után sem épült meg a zanati kerékpárút. Legutóbb 2018-ban adott haladékot a közgyűlés. A biztosítékot jelentő jelzálogszerződés május 31-én lejár. A jelenlegi városvezetés szeretné lezárni a hosszú évek óta húzódó beruházást.  A város pedig jelzálog szerződéssel megerősített megállapodást szeretett volna kötni a céggel, hogy a többi is megépül – mondta a polgármester mai sajtótájékoztatóján.

Nemény András - polgármester
„Az is kiderült, hogy 2018-ban az utolsó szerződést alá sem írta az a cég, amely kötelezettje lett volna az építésnek, és mi azt mondtuk, nincs több módosítás. Kötöttünk volna egy igazi garanciákkal rendelkező szerződést, amit az utolsó pillanatban mégsem írtak alá. Ezek után semmilyen módon nem szeretnénk velük a továbbiakban tárgyalni, pert kezdeményezünk és saját magunk fogjuk megépíteni a kerékpárutat.”

Elhangzott, a most lejáró jelzálog biztosíték nem ér semmit a keretszerződés nélkül.

Nemény András - polgármester
A legrosszabb az, hogy nem is tudtunk arról. Az akkori városvezetést képviselő Illés Károlynak be kellett nyújtani a közgyűléshez, nem történt aláírás, és akkor tegyük meg a szükséges jogi lépéseket. Ez nem történt meg, és innentől kezdve csak futunk a pénzünk után.”

Illés Károly, korábbi alpolgármester híradónknak úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, milyen szerződésről van szó. Hangsúlyozta, az előző városvezetés érdeme, hogy két szakasz megvalósulhatott, emiatt folyamatosan nyomást kellett gyakorolni a cégre, amely a teljes kerékpárút megépítésére ígéretet tett, miközben kérte, hogy a társaság költségén az önkormányzat végezze el a szükséges kisajátításokat.

Nemény András szerint a kisajátítás nem történt meg. Nincs több haladék. A város maga építi meg a kerékpárút hiányzó szakaszát, ez prioritást kap a fejlesztések között - mondta a polgármester.