Hírek

A város képviselő testülete a februári közgyűlésen elfogadta Szombathely költségvetését

2013. február 28., 17:15

Az adósságkonszolidációnak és a takarékos büdzsének köszönhetően több fejlesztés is elkezdődhet a vasi megyeszékhelyen.

A város képviselő testülete a februári közgyűlésen elfogadta Szombathely költségvetését

Az ülésen Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta, történelmi események zajlanak. Múlt héten ingyenesen a város tulajdonába kerültek a MÁV-ingatlanok, csütörtökön pedig aláírták azt a dokumentumot, amelyben a Magyar Állam Szombathely adósságának 65 százalékát, 10,6 milliárd forinot átvállalt. Így finanszírozhatóvá vált a város, és fejlesztésekre is lehetőség nyílik.

Hiába tették át a közgyűlés végére a vitát, a szokásos politikai csatározások mégsem maradtak el. Hosszas, sokszor személyeskedő közjáték után fogadták el a képviselők a napirendi pontokat.
Öt sürgősségi indítvány került a városatyák elé, mindegyik előterjesztés Szombathely számára fontos fejlesztéseket tartalmaz. Az ellenzék egyöntetű véleménye szerint ezek mind olyan horderejű ügyek, amelyeket a szakbizottságoknak előzetesen meg kellett volna tárgyalniuk.

Elfogadták a 11-es Huszárlaktanya fejlesztési lehetőségét célzó előterjesztést, illetve a Csónakázótó környéke is megújulhat. Az iskola és utánpótlás sport infrastruktúra fejlesztése, valamint a Kanizsai gimnázium természettudományos oktatásának támogatása is zöld utat kapott. Az ötödik sürgősségi indítványt, a Szova tulajdonában lévő Zanati úti ipari terület értékesítését zárt ülésen tárgyalták.

Elkészült a város költségvetése, amelynek a szerkezete az előző évekhez képest jelentősen átalakult. A javaslat követi azt a törvényi előírást, miszerint működési hiánnyal nem lehet tervezni. Az adósságkonszolidációt követően 5,7 milliárd forint marad a város adósságállománya. Felelős gazdálkodással és a működési oldal rendbentartásával Szombathelyen elkezdődhetnek a fejlesztések. A városvezetés mintegy egyórás vitát követően elfogadta a takarékos költségvetést.

A napirendek többségét késő estig tárgyalta a testület. A fontosabb döntéseket a városatyák a szokásos sajtótájékoztatójukon ismertetik, amelyről péntek esti híradónkban számolunk be.