Hírek

A Vas Megyei Sportigazgatóság megszüntetéséről döntött a megyegyűlés

2012. február 29., 17:27

A lépésnek anyagi okai vannak, a megyei költségvetés ugyanis nem lehet veszteséges. Ezzel a határozattal évi 30-35 millió forintot spórolnak, így éppen nullszaldós lesz a büdzsé. Az intézmény feladatait a közgyűlés és a sportági  szakszövetségek veszik át.

A Vas Megyei Sportigazgatóság megszüntetéséről döntött a megyegyűlés

Lassan felszámolja önmagát a Vas Megyei Önkormányzat, a sportigazgatóság megszüntetésével egyetlen megyei intézmény sem marad - mondta a megyegyűlést megelőzően Östör Dávid, a Lehet Más a Politika megyei választmányi tagja. Szerinte a lépés szembe megy a kormányzati szlogennel, miszerint a sport kiemelt ágazat. Aggodalmát fejezte ki a kistelepülések sportéletét és a sportrendezvények jövőjét illetően is.

A sportigazgatóság megszüntetése volt a mai rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontja. Kovács Ferenc bevezetőjében kényszerintézkedésnek nevezte a lépést, mivel nem kaptak finanszírozási forrást az intézmény további működtetésére, ugyanakkor a büdzsé nem lehet veszteséges. Az ellenzéki képviselők szerint pótolhatatlan veszteség éri a megyei sportéletet, a döntés érthetetlen és szomorú. A felszólalók méltatták a sportigazgatóság eredményes munkáját, és köszönetet mondtak a vezetőknek, dolgozóknak. A megyegyűlés végül 10 igen, 2 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett a sportigazgatóság megszüntetéséről döntött.

Dr. Varga Zoltán - igazgató, Vas Megyei Sportigazgatóság
"A megye sportjának szervezettségét sikerült megőriznünk, az értékeket, a kistelepülési- és diáksportot, a szövetsgéi versenysorozatot, ami más megyében nincs, nincs aki szervezze."

A közgyűlés irodákat biztosít a szakszövetségeknek, és igyekeznek helyet találni annak a hét dolgozónak is, akiknek most megszűnik a munkaviszonya. A diáksport területén számítanak a város együttműködésére, Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester azt mondta, nyitottak a közös munkára. Az igazgatóság többi feladatát szétosztják.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Megnézzük, hogy melyik alelnöknek lesz a feladatköre a sport, ez már körvonalazódik, és a közgyűlés tagjai közül kinek milyen feladat jut az atlétikában, diáksportban. A többit bonyolítja a sportági szakszövetségek körel."

A Vas Megyei Sportigazgatóságot 1989-ben, az országban elsőként hozta létre a közgyűlés, most utolsóként szüntette meg. Az intézmény 35 szakszövetséget tömörített, közel 500 sportegyesületet képviselt, és számtalan rendezvényt szervezett a diáksporttól a nemzetközi versenyekig. A sportigazgatóság épületét már elkezdték kiüríteni, ide költöztetik majd át a rendelőintézetből a fogorvosi ellátást.