Hírek

Adathalász csalók az interneten

2020. május 25., 22:38

Az adóbevallás finisében érkezett ez az e-mail a NAV nevében. Azt írták, megerősítés szükséges a pénzvisszatérítéshez, mindössze a megadott linkre kell kattintani, és persze több személyes adatot is meg kell adni. A határidő közeledtével pedig újabb levéllel sürgették küldőik a gyanútlan ügyfeleket. A NAV Vas megyei szóvivője szerint a bevallási időszakokban szinte naponta kapnak bejelentéseket hasonló, gyanús tartalmú e-mail-ekről, sms-ekről.

Adathalász csalók az interneten

Petkovits Anikó – szóvivő, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„A NAV nevében írt adóvisszatérítés lehetőségére felhívó levelek, sms-ek hibás nyelvi fordulatokat, tegező megszólítást, értelmezhetetlen szövegrészleteket tartalmaznak. Általában ezekben az e-mail-ekben egy link is található, ami a gyanútlan ügyfeleket egy felugró űrlapra vagy honlapra vezeti.

A honlapot vagy űrlapot úgy szerkesztik meg, hogy megtévesztésig hasonlít az eredetire, ezért érdemes azt összevetni a hivatkozott valódi oldallal. Valamint az is árulkodó lehet, hogy milyen címről érkezett az értesítés, hiszen általában külföldi szerverekről küldik a csalók az adathalász leveleket.

Petkovits Anikó – szóvivő, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
„A NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártya adatokat, és az értesítési gyakorlata is eltér ettől a megtévesztő módszertől, ugyanis a hivatal ügyfélkapun keresztül, postán, adószámla kivonaton értesíti az adózót, ha éppen túlfizetése van. Tehát nincs olyan, hogy egy linkre kattintással visszaigényelheti valaki a túlfizetést.”

Aki bedől az adathalászoknak, és megadja bankkártyája kódját, vagy ügyfélkapus belépési jelszavát, annak a pénze bánja. A csalók legújabb módszereiről a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján részletes információk olvashatók. Arról is tájékoztatnak, hogy az utóbbi időben megnőtt az adóhivatal vagy éppen a bankok nevében küldött adathalász próbálkozások száma.

www.nki.gov.hu