Hírek

Aki 40 nap alatt megjárta a Szent Márton zarándokutat

2016. július 18., 17:10

Negyvennapos zarándoklata után megérkezett Szombathelyre Kinyó Zsolt, aki június 9-én Tours-ból indult, hogy végigjárja az európai Szent Márton Utat. A 45 éves kalocsai tanár több mint kétezer kilométert tett meg gyalogosan egyedül, spártai körülmények és sokszor mostoha időjárás közepette.

Aki 40 nap alatt megjárta a Szent Márton zarándokutat

Fanfármuzsikával és frissítővel várták a Városháza előtti téren Kinyó Zsoltot, aki Szent Márton püspökségének helyszínétől szülővárosáig gyalogolt negyven nap alatt. Alig tucatnyian járták végig eddig az európai Szent Márton Útvonalat, de ilyen rövid idő alatt senkinek sem sikerült. Ez a tempó és táv bizony Zsolt cipőjén is nyomot hagyott.

"Amikor elindultunk ez a cipőtalp teljesen egyenes volt, és ilyen nagy bordák voltak rajta. Azok teljesen elkoptak."

Naponta 50 km-t gyalogolt hegyeken és sík terepen egyaránt. Volt, hogy 40 fokban sétált, máskor eső áztatta a sátrát. Vetett ágyban és a szabad ég alatt is éjszakázott. Minden nap reggel 6 órakor indult útnak, és általában este 6-ig, de sokszor 9-ig is gyalogolt. Kevés ruhát, vizet és élelmet vitt magával, de a hátizsákja így is 14 kilogrammot nyomott.

"Van benne egy polifoam, egy hálózsák, esőkabát, van benne egy póló."

Útja során rengeteg segítőkész emberrel találkozott, volt, aki a sátrának adott helyet az udvarában, mások étellel, vízzel kínálták. Azt mondja, az út találta meg őt, és nem fordítva.

Kinyó Zsolt
"Sok szerencse is kell persze egy ilyen úthoz, meg komoly elhatározás. De azt gondolom, annyi minden összegyűlik a hátizsákban egy ilyen hosszú út során, hogy megéri minden egyes könnycsepp, ami az úton elgördül, hogy a végén azt mondd, hogy igen, itt voltam, de jó volt."

Puskás Tivadar gratulált Kinyó Zsoltnak kivételes teljesítményéhez. A polgármester azt mondta, ez az egyszemélyes gyalogos zarándoklat is példa arra, hogy nem hiábavaló dolog mások segítőkészségére alapozni.

Puskás Tivadar - polgármester
"Szerintem ez egy páratlan dolog, hogy 40 nap alatt sikerült ezt teljesíteni. Csak úgy lehetett, hogy Szent Márton szellemiségét vitte magával, a segítés szellemiségét."

Kinyó Zsoltnak szombathelyi kötődése is van, itt szerezte földrajz-történelem szakos tanári diplomáját. Igazi kalandor, megmászta már a Kilimandzsárót, kétszer végigjárta az El Caminót. Nagy álma eljutni Los Angelesből New Yorkba, ám azt az 5200 kmes távot már nem gyalog, hanem lakóautóval tenné meg.