Hírek

Aktuális júliusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

2024. július 03., 09:52

Roma képzőművészek alkotótábora, holokauszt-kiállítás, gyerektábor az állatmenhelyen, képeslapgyűjtők találkozója és halas nap - aktuális júliusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

Aktuális júliusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

Tizedik alkalommal szervez alkotótábort roma és magyar képzőművészek számára a Fáklyavivők Egyesülete a Herényi Kulturális és Sport Egyesület a Herényiek Házában. Céljuk a kezdetektől a társadalmi különbségek eltüntetése, az előítéletek lebontása. Az idei téma a virágos természet, de vasi költők műveiből is ihletet meríthetnek az alkotók. Ezen a héten bárki betekinthet a tábor mindennapjaiba, szombaton 17 órától pedig kiállítás nyílik az elkészült művekből.
Megtörtént címmel kiállítás nyílik csütörtökön 17 órától az Irokéz Galériában Auschwitz-témájú művekből. Szász Endre Képtárban őrzött munkái adják a tárlat törzsanyagát, mellette zsidó és nem zsidó művészek - Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő és Ország Lili - alkotásait is bemutatják. A kiállítás kurátora Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész. Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap 11 órától megemlékezést tartanak a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a Batthyány téren.
Július 8-tól két turnusban tábort szervez a Fekete István Állatvédő Egyesület. Még várják felső tagozatosok és középiskolások jelentkezését. Cél az érzékenyítés, a gyerekek aktívan részt vehetnek a menhely életében, ellátogatnak lovas tanyára és állatorvosi rendelőbe is.

Vigh Andrea - menhelyvezető, Fekete István Állatvédő Egyesület
"Szeretnénk, ha látnák, hogy ezek az állatok milyen hálásak azért, hogy ők ott vannak, foglalkoznak velük, szeretgetik, sétáltatják őket, és mennyi szeretetet tudnak adni nekik."

Július 13-án kiállítás nyílik a képeslevelezőlap-gyűjtők változatos anyagaiból a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Erzsébet királyné, frankfurti és lillafüredi képek, ószövetségi jelenetek is visszaköszönnek a tablókról, valamint bemutatják a 35. találkozó alkalmából megjelent könyvet.
Ugyancsak július 13-án szombaton szervezik a jubileumi, 10. Pinka-völgyi Halas Napot Vaskeresztesen. Halas finomságokat - halászlevet, halburgert, haltálat, füstölt pisztrángot - lehet kóstolni. A főzőversenyre eddig 26 csapat nevezett, csütörtökig még várják a jelentkezéseket. Tartanak horgászversenyt, a rendezvényt kulturális bemutatók, gyerekprogramok színesítik.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Az elsődleges cél mindenképpen a halételek népszerűsítése volt, mert Magyarországon alacsony a halfogyasztás az ösztönző kampányok és a programok ellenére. A másodlagos cél pedig, hogy az otthonunkat, a Pinka-völgyét bemutassuk a szombathelyieknek és a Vasban élő embereknek."

Július 27-én Aktív családi nap a Vasi Hegyhát Natúrparkban címmel ingyenes közösségi rendezvényt szerveznek a gersekaráti Sárvíz-tónál. Kerékpáros, rolleres és gyalogos élménytúrák, helytörténeti séta, horgász-, karate-, kutyás- és kötélugró bemutató várja az érdeklődőket, ki lehet próbálni a kajakozást, SUP-ozást, a jógát és a pilatest is.
A Vas Vármegyei Civil Központ először hirdeti meg az "Év Vas Vármegyei Adományozója" díjat, amellyel a vállalatok támogatói tevékenységét kívánják elismerni. Civil szervezetek nyújthatnak be ajánlásokat szeptember 13-ig.

Gorza Norbert - szakmai vezető, Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
"Az elsődleges célunk rávilágítani, milyen fontos a gazdasági szereplők szerepvállalása a civil szervezetek életében. Ajánlólapot tettünk közzé, ami a honlapunkon, közösségi médiafelületünkön elérhető, ezen tudnak a civilek olyan forprofit szereplőket ajánlani, akik a szervezeti tevékenységükhöz hozzáadnak akár önkéntes munkával, szakmai felajánlással, akár anyagi juttatással."   

A díjátadót őszre tervezik.