Hírek

Aktuális programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

2024. április 09., 20:33

Rekord nevezés a Savaria Filmszemlére, 70 éves a Rum Kastély Intézmény, civil képzéssorozat indul a mesterséges intelligenciáról, Nyitott Tájházak Napja Oszkón, tematikus uniós hét, állatotthoni nyílt nap és filmzenei koncert. Aktuális programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

Aktuális programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

Filmzenei koncertre hívja a közönséget Szombathely Város Koncert Fúvószenekara ezen a hétvégén három alkalommal is a Savaria moziba. A műsor elsősorban a családoknak szól, zömmel rajzfilmslágerek csendülnek fel.

Tóth Máté - karmester, Szombathely Város Koncert Fúvószenekara

"Például az eredeti Hófehérke és a hét törpe, az Egyiptom hercegéből, Dzsungel könyvéből, Notre Dame-i toronyőr zenéjét játsszuk."

Vasárnap nyílt napot szervez az Állatvédők Vasi Egyesülete a külső Nárai úti állatotthonban. Az érdeklődők megismerhetik a menhely működését és az ott élő állatokat. Legfőbb cél, hogy önkénteseket toborozzanak.

Vértesi Andrea - elnök, Állatvédők Vasi Egyesülete

"Szeretnénk olyan önkénteseket találni, akik szívesen részt vennének a menhely működtetésében, életében. Mindenki talál olyan munkát, takarítás, rendezkedés, virágültetés, apróbb fizikai munkát vagy a akár kutyasétáltatást, ami számára legmegfelelőbb."

Közösségi Tudáshetek címmel képzéssorozatot indít a H+ Média és Kulturális Egyesület április utolsó hetétől civil szervezeti és közművelődési szakembereknek a mesterséges intelligencia és a TikTok közösségi alkalmazásáról.

70. jubileumát ünnepli a Rum Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény április 15-én. Szakmai előadásokat és gálát tartanak, ahol fellépnek a rumi és társintézmények tanulói. Bemutatják azt a nemrég megjelent mesekönyvet is, amely két kis csiga életén keresztül láttatja a szegregált iskolák életét.

Április 24-26. között rendezik a Savaria Filmszemlét. 174 alkotást neveztek három fő- és két külön kategóriában. Ingyenes vetítések lesznek a moziban, és most először iskolákban, nyugdíjas klubokban is. A kísérőprogramok között konferencia, musical előadás és beszélgetés szerepel az életműdíjas Molnár Piroskával.

Április 27-én Nyitott tájházak napja lesz az oszkói szőlőhegyen. Bemutatják a Vasi Hegyhát népi kultúráját, használati tárgyait, szakértők avatják be az érdeklődőket az állattartás, a sajtkészítés és a solymászat rejtelmeibe, tartanak bor- és gyümölcslé kóstolót, kézműves foglalkozást is.

Magyarország éppen 20 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ez alkalomból tematikus hetet rendez a Europe Direct május 2-10. között. Felhívják a figyelmet a közelgő Európai Parlamenti választásokra, rajzversenyt hirdetnek iskolásoknak, utcai fotókiállítás nyílik az uniós forrásból megvalósult hazai fejlesztésekről, és mozgásos kihívásra invitálják az érdeklődőket, ahol elektromos kerékpár a főnyeremény.

Takács Tamás - irodavezető, Europe Direct Vas megye

"Mindenki valamilyen formában, gyalogolva, futva, kerékpáron, görkorival teljesítsen egy 20 km-es távot, és ezt hitelt érdemlő módon próbálja meg igazolni."

Mesterségem címere - április 27-én hagyományőrző programot szervez a Szergényi Igaz Világ Egyesület. Kézművesek mellé szegődhetnek gyerekek és felnőttek, hogy kipróbálják a kosárfonás, fazekasság, fafaragás, kovácsolás, gyertyaöntés fortélyait. Czakó Gábor Disznójáték című darabját mutatja be a Vasvári Játékszín Egyesület április 30-án, és folytatódik "A haza szép" című sorozatuk is: május 14-én lokálpatrióták ülnek az asztal köré.