MNB
MNB - 2

Hírek

Aláírták a duális gépészmérnök szerződéseket

2021. szeptember 24., 23:12

21 hallgató kezdte meg tanulmányait ebben a tanévben az ELTE Savaria Egyetemi Központ gépészmérnöki szakán. A gazdaság igényeihez igazodó képzés folyamatosan fejlődik, már eléhető az angol nyelvű- és a mesterképzés, valamint a doktori iskola is. A duális formában tanuló elsőévesek ma délelőtt ünnepélyesen aláírták szerződéseiket az őket fogadó partnercégekkel.

 

Aláírták a duális gépészmérnök szerződéseket

2015-ben indult el a gépészmérnökképzés Szombathelyen, idén már a hetedik évfolyam kezdi meg tanulmányait. A szakon összesen 120-an tanulnak, közülük 70-en duális formában, ami azt jelenti, hogy gyakorlati oktatásuk a partnervállalatoknál történik.

Németh Szabolcs - elsőéves hallgató
"Nagyon sok ismerősöm jár ide, sokat kérdezgettem tőlük, mindenki jó visszajelzéseket adott. A tanárok is segítőkészek, és ami még megfogott az itteni képzésben az, hogy ez egy viszonylag kisebb létszámú egyetem, és a tanárok többet tudnak segíteni a hallgatóknak."

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
"A szombathelyi duális mérnökképzés a közjónak a megtestesülése."

A mai ünnepélyes alkalom felszólalói mindannyian a képzés elindítóit, működtetőit, fejlesztőit méltatták, elismerve a megye, a város, az egyetem és a vállalatok együttműködésének eredményességét. László Győző az elsőéves hallgatókhoz szólva elmondta: jó döntést hoztak, amikor Szombathelyt választották. Az önkormányzat tavaly szerződésben vállalta, hogy évente 130 millió forinttal támogatja a képzést.

László Győző - alpolgármester
"Én azt kívánom önöknek, hogy találják meg számításukat, érezzék jól magukat, használják ki a város adta kulturális és sportolási lehetőségeket."

Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében aláhúzta: az egyetem elkötelezett a gépészmérnökképzés fejlesztése iránt. Büszkék a sikeres angol nyelvű képzésre, és arra, hogy meg tudnak felelni a 4. ipari forradalom támasztotta gazdasági követelményeknek. Idén a gépész szakok közül itt volt a harmadik legmagasabb ponthatár.

Kollár László - intézetigazgató, ELTE Savaria Műszaki Intézet
"Az elmúlt három évben a duális hallgatók létszáma állandó szinten van. Mostantól akár az angol nyelvű képzésben részt vevő nemzetközi hallgatókat is be lehet vonni majd a duális képzésbe."

A nagyvállalatok képviseletében Takács Balázs arról beszélt, hogy a szombathelyi Magyarország egyik legszínvonalasabb gyakorlatorientált képzése, ami folyamatosan fejlődik. A TDK célja, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen.

Takács Balázs - ügyvezető, TDK Hungary Components Kft.
"Ebben az évben 2 hallgató kezdi meg duális oktatását cégünk támogatásával a gépészmérnökképzés kereteiben. Ők arra számíthatnak, hogy a három és fél év letelte után olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokába kerülnek, amellyel én azt mondom bárhol Magyarországon, bármilyen nagyvállalatnál, de a világban is el tudnak helyezkedni és megállják a helyüket."  

Átadták az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója címeket, és az Országos Tanulmányi Diákköri Konferencia díjait, majd az elsőéves hallgatók aláírták szerződéseiket a vállalatok képviselőivel: a TDK mellett a BPW, a Schaeffler és az Uniriv fogad hallgatókat.