Hírek

Államtitkár ismertette az oktatási koncepciót Szombathelyen

2011. szeptember 26., 14:46

A közoktatás nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, amelynek ellátása alapvetően a magyar állam feladata, joga és kötelessége - ez az új köznevelési törvény legfőbb alapelve. A készülő koncepcióban célként szerepel a magas színvonal, a gyermek személyiségének fejlesztése, az egységes tudás és az értékelvű tanítás.

Államtitkár ismertette az oktatási koncepciót Szombathelyen

Országjáró körútjának második állomásaként ma Szombathelyre érkezett Hoffmann Rózsa, hogy intézményvezetők, pedagógusok, a fenntartói oldal képviselői, szakmai- és szülői szervezetek tagjai előtt bemutassa a készülő köznevelési törvényt. A rendezvényt komoly érdeklődés kísérte, teljesen megtelt az egyetemi központ díszterme. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében az oktatásügy fontosságáról beszélt.

"A jövő generációja szemléletmódját, szellemiségét határozza meg."

Az ország megújításának hajtóereje lehet az oktatás, cél a tudás, a szorgalmas munka és a becsület rangjának visszaállítása - fogalmazott az államtitkár, és hozzátette, a körút a párbeszéd kiszélesítését szolgálja.

"Érzi az ország, és a szakemberek is érzik, hogy jó az irány, a részletekben pedig lehetnek még eltérések."

A koncepció szerint erősítenék az állam irányító szerepét, az iskolák önállóságának növelése mellett. Új Nemzeti Alaptanterv készül, kötelezően választandó kerettantervekkel. Szűkítik a tankönyvek számát, változik az érettségi rendszere.  Bevezetik a pedagógusok ötévenkénti szakmai ellenőrzését, és megalkotják a pedagógus életpálya-modellt, amelyben kiszámítható előmeneteli rendszer és béremelés is szerepel.

Hoffmann Rózsa - oktatásért felelős államtitkár
"Ideális és elfogadható számítások szerint ennek az évnek a végére meg fog születni a törvény szövege, részünkről a normaszöveg két héten belül elkészül."

A egyetemek, főiskolák vezetői is figyelemmel kísérik a közoktatási törvény megújításának folyamatát, hiszen a felsőoktatás erre az alapra épít.

Prof. dr. Faragó Sándor - rektor, Nyugat-magyarországi Egyetem
"Az a koncepció, ami most elhangzott, mindenféle fenntartás nélkül vállalható, hiszen az alapelvei általános oktatási alapelvek, és talán ezek vonatkoznak majd a felsőoktatási koncepcióra is."

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az új felsőoktatási törvénynek nem része a keretszámok meghatározása, de a jogász- és közgazdász képzésben továbbra is maradnia kell államilag finanszírozott helyeknek.