MNB - 2
MNB

Hírek

Államtitkári látogatás

2011. szeptember 22., 19:26

Az állam idén 1.8 milliárd forintot fordít különböző egyházi programok támogatására, mondta szombathelyi látogatásán Szászfalvi László, egyházi, nemzetiség és civil ügyekért felelő államtitkár. Készül az új Nemzetiségi és Civil Törvény. Ezek célja részben a gazdasági visszaélések lehetőségének csökkentése, és a nemzetiségi közösségek és a valóban létező és tevékenykedő civil szervezetek működésének támogatása.

Államtitkári látogatás

A közös célok és a közjó érdekében a kormány az egyházakkal való együttműködésre helyezi a hangsúlyt, mondta Szászfalvi László. 2011-ben összesen 1,8 milliárd forint értékben juthatnak támogatáshoz az egyházak, többek között építészeti rekonstrukcióra, kulturális, ifjúsági és gyermekprogramok, szociális és karitatív projektek megvalósítására. A megyében például a jáki templom felújítását támogatta a kormány 150 millió forinttal.

Szászfalvi László, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár
Az egyházi intézmények egyenlő finanszírozása meg tudott valósulni, és jónéhány olyan programokat tudunk elindítani, amelyek hozzájárulnak a társadalmi válsághelyzetk, társadalmi kihívások közös leküzdésére.

Ettől az évtől a nemzetiségek támogatásában a kormány áttért a feladatalapú támogatásra. Ennek célja az etnobiznisz visszaszorítása, mondta az államtitkár. 2013-tól pedig a népszámlási eredményeket figyelembevéve alakítják a nemzetiségek támogatását. Készül az új Civil törvény is. Erről már egy éve egyeztetnek a civil szervezetekkel. A cél, a nem működő szervezetek visszaszorítása, hanem egy igazságos, átlátható, követhető támogatási rendszer létrehozása. Vas megyében ,  a kormánymegbízott szerint,  mindhárom területen rendezettek a viszonyok.

Harangozó Bertalan, kormánymegbízott
Mindhárom terülten konszolidált viszonyok vannak. Mind az egyházak, mind a nemzetiségek, mind a civil szervezetek tekintetében. Nem rendelkezem olyan információkkal, ameik rendkívüli súlyos problémákat mutatnak valamelyik területen.

Az új civil törvény néhány héten belül a Parlament elé kerülhet.