Hírek

Állattartó telepek korszerűsítése pályázat útján

2012. július 23., 17:30

Augusztus 1-jével nyújthatnak be pályázatot  mezőgazdasági vállalkozások állattartó telepek korszerűsítésére. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 4 milliárd forintos forrása révén nyílik lehetőség a fejlesztésekre.

Állattartó telepek korszerűsítése pályázat útján

Egyebek mellett trágyatároló építésére, az állattartás körülményeinek javítására,  a takarmányozási és a műszaki színvonal, az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági feltételek javítására lehet felhasználni az elnyert összeget.  A támogatási arány az elszámolható kiadások 40-60% -a lehet. A lehetőség iránt Vas megyében is nagy az érdeklődés.

A Sorokmenti Termelőszövetkezetben mintegy 400 szarvasmarhát tartanak. Évente több tonna trágya keletkezik. Ezt korábban a szántóföldeken helyezték el, mielőtt a földbe ősszel vagy tavasszal beforgatták volna.  Pár évvel ezelőtt építették, szintén pályázati források felhasználásával, ezt a tárolót. 21 millió forintba került, 75%-os támogatást nyertek. 2000 tonna tárgya tárolására alkalmas. A szövetkezet elnöke szerint környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos volt ez a beruházás. Önerőből ezt nem tudták volna megvalósítani. 

Farkas Imre, elnök - Sorokmenti Tsz
...


Több vasi vállalkozás is sikeresen szerepelt a korábbi, állattartó telep korszerűsítési pályázatokon. Augusztus 1-től nyílik meg az új, immár 4.  pályázati lehetőség. 40%-os, de bizonyos esetekben ennél több, vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a gazdálkodók.
Egy pályázó legfeljebb 870 millió forintot igényelhet, míg a kis értékű beruházásokra maximum 25 millió forintot kérhetnek a jelentkezők.

Imre János, titkár - Vas Megyei Agrárkamara
...


A pályázatokat augusztus 31-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.