Hírek

Anyák napja

2021. április 30., 14:11

Az édesanyák és nagymamák köszöntésére - a május elsejei ünnepnap miatt - sokan már pénteken felkészültek. A szombathelyi piacon ma hosszú sorok kígyóztak a virágárusító pultok előtt. Sokan vannak olyanok, akik nem csak édes szüleiket köszöntik ezen a napon, hazánkban 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban.

 

Anyák napja

"Nehéz év van mögöttünk”

Kisvárosnyi gyermek él ma állami gondozásban Magyarországon, a világjárvány miatt az elmúlt év különösen nehéz volt számukra. “Azt szeretem anyukámban, hogy jön mindig látogatni”, “Azt kívánom anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem” - ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel köszöntötték az SOS gyermekfalvakban élő gyerekek édes szüleiket az idei ünnepen.

“Ekkora nagy csokrom van”

Ria a kőszegi SOS gyermekfaluban hét gyermekről gondoskodik, azt mondja náluk minden nap anyák napja.  

Pilák Ria - nevelőszülő
“Hát végülis nálunk… én nem tudok különbséget tenni, talán annyiban, hogy akkor a saját szülőt is szokták köszönteni, némelyek. De nálunk… minden nap anyák napja van. Mert most ha ugye be lehetne menni, akkor megmutatnám, hogy tele tulipánnal..”

A kőszegi mellett az országban Orosházán, Kecskeméten és Budapesten élnek még állami gondozottak az SOS falvakban, több százan, akik nem élhetnek vérszerinti szüleikkel.

“Vannak kis versikés tábláink is”

Ez pedig már a Szombathelyi Vásárcsarnok, ahol anyák napja alkalmából egy kis aprósággal kedveskedtek a virágot vásárlóknak.

Kummer Miklós
“Ez a városi piacnak a felajánlása, ezzel járul hozzá az anyák napi ünnephez. Akik anyák napjára viszik, mondták, hogy egy kedves gesztus. Úgyhogy ez kis rövid idézet van rajta, minden, nagyon örülnek neki. Kis versike… nagyon örülnek neki, úgy néz ki, hogy beválik ez az ötlet”

Hosszú sorok kígyóztak pénteken délelőtt a virágot árusító pultoknál, szinte mindenki az anyák napjára készült már.

“Nagyon szép virágok vannak, nem is tudom, melyiket válasszam”

“Édesanyámnak elsősorban, illetve a nagymamámnak, és a nagymamának is, kért tőlem szegfűt, hogy vegyek itt a piacon.”

A szál virágot már pár száz forinttól, cserepes növényeket pedig 1-2000 forinttól árusítanak a piacon. Május elsején, szombaton is fel lehet keresni a virágos standokat, és várhatóan még vasárnap is sokan veszik majd az ünnepre való virágokat.