Hírek

Anyanyelvi hét

2011. január 25., 12:42
Szakemberek tapasztalatai szerint az elmúlt években gyengült a gyerekek nyelvi kifejezőkézsége. Keveset beszélgetnek, hiányoznak a személyes kapcsolatok. Az Agora - Gyermekek Házában játékos foglakozásokat szerveznek magyar nyelvről és irodalomról.
Anyanyelvi hét

Szavak nélkül, csak testbeszéddel fejeznek ki érzelmeket a gyerekek. Ez volt az egyik a játékos feladványok közül, ahol kommunikációs készségüket tehették próbára a diákok. Szó esett fontos illemtani szabályokról, de szólások, közmondások jelentését is értelmezték a gyerekek.

Iszak Péter - tanuló,  Dési Huber István Általános Iskola
"Két sorba kellett állni és a végétől az elejéig kapott az utolsó egy cselekvést és azt kellett mutogatni. És ebből sokat lehetett tanulni, mert a testbeszéd és jelbeszéd nagyon fontos a siketek számára, hogy tudjunk velük is kommunikálni."

Szakemberek szerint nagy szükség van azokra foglalkozásokra, ahol a gyerekek fejleszteni tudják nyelvi ismereteiket, kifejezőkészségüket. Ez ugyanis az utóbbi években sokat romlott.

Kenesei Antalné - tanító, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"Nagyon sok olyan kifejezést nem ismernek a magyar nyelvből, amit illene, hogy ismerjenek, tudjanak. Ezt órákon próbáljuk fejleszteni, de mindenre nincs idő és lehetőség."

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Gyermekek Háza évek óta szervez foglalkozásokat a magyar nyelvről és irodalomról. Ezen a héten a játékos foglalkozások középpontjában a kommunikáció, valamint a drámajáték áll.

Katonáné Nagy Mária - szervező, AGORA-Gyermekek Háza
"Ez egy örök dolog, a kommunikáció a mindennapok központi kérdése. És ezen is szeretnénk segíteni a gyerekeknek az eligazodásban."

Csütörtökön rendezik a Kazinczy Ferenc - szép magyar beszéd versenyt. Délelőtt Szombathely és környékének, délután pedig Vasvár és Kőszeg környékének felső tagozatos diákjai vetélkednek egymással.