Hírek

Április elsején kezdődik a városi lomtalanítás

2023. március 17., 19:01

A hagyományos módszer mellett idén is lesz több olyan körzet, ahová bejelentés alapján megy a SZOVA hulladékgyűjtő-autója: a családi házas övezetekben élőknek előre kell regisztrálniuk a hamarosan megnyíló internetes felületen. A tavaly már teszt jelleggel alkalmazott bejelentéses lomtalanítás legfőbb előnye, hogy tiszta marad utána az utca.

Április elsején kezdődik a városi lomtalanítás

Régi bútorok, elhasználódott matrac, gyerekjátékok, ruhák, sportfelszerelések kerülhetnek lomtalanításkor az utcára. Mindent, amire a háztartásokban már nincs szükség, szervezett keretek között szállít el a SZOVA. A tavasszal induló akciót kedveli a lakosság, hiszen így egyszerűen meg lehet szabadulni a felesleges holmiktól. Idén is lesz lomtalanítás hagyományos formában, a várost körzetekre osztották fel.
Az első alkalommal - április elsején - oladi utcákban gyűjtik be a lomot. Az időpontokról a SZOVA honlapján lehet tájékozódni. Megszervezik a tavaly már sikerrel kipróbált bejelentéses lomtalanítást is a családi házas övezetekben.


Horváth Richárd - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA NZrt.
Itt előzetes regisztrációhoz kötött. A lomtalanítás előtt 2-3 héttel megnyílik a regisztrációs lehetőség, 1-1,5 hétig lehet regisztrálni, majd a beérkezett igények alapján egy járattervet állítanak össze, kiértesítik ügyfeleinket, hogy melyik napon megyünk, és aznap szállítjuk el a lomot. Kérjük, hogy addig is a kerítésen belül halmozzák fel, és a kollégáink fogják kihordani."

Tavaly Gyöngyöshermán, Szőllős, Szentkirály, a Keleti városrész, valamint Zanat családi házas övezeteiben történt regisztrációt követően a lomtalanítást, idén tovább bővül a bejelentéses körzet.

Horváth Richárd - hulladékgazdálkodási igazgató, SZOVA NZrt.
"Azért került bevezetésre, hogy megszüntessék a közterületek rendetlen állapotát, fenntartsuk a tisztaságot. Így nem marad ott hulladék, csak azt visszük el, ami a lomtalanítás keretében amúgy is elszállításra kerülne. Nem kell utána takarítani, nem hordja a szél fel-alá az utcán, és a kupacok széttúrása is elmarad."

A társasházaknál hétvégente lomtalanítanak. Lomnak minősül az a hulladék, ami méreténél fogva nem fér a gyűjtőedénybe, például bútorok, matracok, szőnyegek. Autóalkatrészt, építési törmeléket, gumiabroncsot, elektronikai-, veszélyes- és kommunális hulladékot nem szállítanak el, ezek kihelyezése illegális szemétlerakásnak minősül, a közterület-felügyelet szigorúan ellenőrzi. A lomtalanítás július első hétvégéjéig tart, és még szeptemberben lesz néhány alkalom. A SZOVA felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a kidobásra ítélt, de még jó állapotú használati tárgyakat az év elején megnyílt Újrahasználati Központban is le lehet adni.