Hírek

Aranypillanatok címmel nyílt kiállítás Kőszegen, a legendás Aranycsapat és Lóránt Gyula relikviáiból

2021. december 03., 14:07

A magyar labdarúgás legfényesebb korszakát idézi meg az Aranypillanatok című kiállítás, amely csütörtök este a kőszegi Jurisics-várban nyílt meg. A tárlat kiemelt szereplője a város díszpolgára, Lóránt Gyula volt, de Puskás Ferenc, Grosics Gyula és Bozsik József relikviáit is megtekinthetik a látogatók.

 

Aranypillanatok címmel nyílt kiállítás Kőszegen, a legendás Aranycsapat és Lóránt Gyula relikviáiból

Aranypillanatok címmel nyílt kiállítás Kőszegen, a legendás Aranycsapat és Lóránt Gyula relikviáiból. A magyar labdarúgás legfényesebb korszaka elevenedik meg a látogatók előtt. A kőszegi önkormányzat, a Puskás Intézet és a Jurisics-vár Művelődési Központ összefogásából megvalósuló kiállítás előtt megkoszorúzták a legendás középhátvédről elnevezett városi sporttelepen található emlékfalat, majd a Kőszegi temetőben Lóránt Gyula sírját is. A Jurisics-vár Lovagtermében másfél éves előkészítés után nyílt meg a kortörténeti relikviákat felvonultató tárlat.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Alapvetően az volt a célunk, hogy abban az időszakban is nyújtsunk minőségi kiállítást, amikor várhatóan kevesebb messziről érkező látogató van. Viszont talán a környékből érdemes ellátogatni Kőszegre egy kellemes hétvégén és esetleg útba ejteni a várat. Hiszen ez a kiállítás nagyon kevés helyen fordult meg.

A tárlat egyes darabjait hazánkban még ilyen formában nem láthatták a sportbarátok. A legendás Aranycsapat középhátvédjének külön részt szenteltek a szervezők, de olyan felejthetetlen csapattársak, mint Puskás, Grosics és Bozsik relikviái is színesítik a palettát. Több mint 100 kiállítási darab között helyt kaptak a tablók, műsorfüzetek, fényképek, érmek és használati tárgyak. Az Aranycsapat az idősebbek számára személyes élményt, míg a fiataloknak egy sporttörténetileg fontos igazodási pont, amit a város polgármestere is kihangsúlyozott.

Básthy Béla - polgármester
A mai fiataloknak nyilván már egy kicsit a mesék világát idézik. Maga az összevetés, a gondolat, az hogy mondjuk egy Bajnokok Ligája meccset nézünk vagy egy világbajnoki legjobb négyes mérkőzést vagy hasonlót és oda beleképzelni magyar srácokat, akik ott futnak a pályán azt gondolom, hogy ez egy hihetetlenül motiváló dolog lehet.

A kiállítást, amelynek a Jurisics-vár lovagterme ad otthont, 2022. január 9-ig lehet megtekinteni.