MNB - 2
MNB

Hírek

Arcrekonstrukciós kiállítás

2012. május 17., 16:56

Középkorban élt emberek arcát rekonstruálták a képzőművészeti egyetem hallgatói a perkátai temető leletei alapján - ezeket a rajzokat, és az előkerült sírleleteket mutatja be az Iseum ma megnyílt, új időszaki kiállítása. A régészeti anyag a Fejér megyei település 5200 síros temetőjéből származik, melyet 2009 és 2011 között kutattak. A rajzokon megelevenednek a 13. században élt férfiak, nők és gyerekek arcai.

Arcrekonstrukciós kiállítás

A 62. számú főút megelőző régészeti feltárásán középkori temetőre bukkantak a kutatók a Fejér megye Perkáta közelében. A lelőhelyről már évtizedekkel korábban tudtak a kutatók. A sírmező egykor pogány rítus szerint létesült, majd a kereszténység terjedésével templomot építettek rá, és később már e köré temetkeztek. 5200 sírt tártak fel, köztük a 13. században letelepített kun népesség maradványait.

A koponyákhoz a képzőművészeti egyetem rektora és hallgatói készítettek arcrekonstrukciókat. Miután megállapították az elhunyt nemét, hozzávetőleges korát, és megvizsgálták a koponya jellegzetességeit, a rajzban felépítették a csontfelületekre illeszkedő izomzatot. A bőr színét, a hajviseletet, a szemöldök formáját már inkább művészi szempontok határozták meg.

A kiállítás megálmodóinak az volt a célja, hogy közelebb hozzák a régészek munkáját a látogatókhoz, és megszemélyesítsék az egykor élt embereket a mai szemlélő számára. A tárlaton láthatóak a sírokban megtalált ékszerleletek, övcsatok, ruhaveretek is. Pénteken ismét kiállításmegnyitó helyszíne lesz az Iseum: pénteken 18 órakor a Kőbe zárt szenvedély című szobortárlat várja a látogatókat, a szombathelyi származású Elizabeth Merei műveivel.