Hírek

Átadták a prof. dr. István Lajosról elnevezett díjakat

2013. március 22., 18:09

Idén az életműdíjat Gráfik Imre múzeológus kapta, az innovációs elismerést pedig Fűzfa Balázs irodalomtörténész.

Átadták a prof. dr. István Lajosról elnevezett díjakat

3. alkalommal adták át az egykori hematológus professzorról elnevezett díjakat. Az ünnepséget a Weöres Sándor Színház Krúdy klubjában tartották, ahol Pusztay János nyelvészprofesszor méltatta az elismerésben részesített szakembereket.

Pusztay János, a díj alapítója
"Arra törekszünk, hogy valóban itt a megyében, a megyéért, a városban, a városért dolgozó szakemberek, akiknek a híre viszont messze túl lép a város és a megyehatáron, lehetőleg netán az országhatáron is, kapják meg ezeket a díjakat, mert csak ez méltó István Lajoshoz.

Az innovációs díjat Fűzfa Balázs, irodalomtörténész kapta. Többek között az ő nevéhez kapcsolódik a "12 legszebb magyar vers" elnevezésű program,de irodalom tankönyveit, szakmai munkásságát a határontúlon is elismerik.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész
"Csodaszerűen örültem neki, valahogy úgy éreztem, hogy ez az a műfaj, amit én igazán szerettem volna megcélozni és hihetetlen elismerésnek tartom. Fontosabbnak, mint egy Oscar-díjat vagy bármit."

Az életmű-díjat Gráfik Imre, múzeológus vehette át. A néprajzkutató egyaránt szakmai és emberi elismerésnek tartja a kitűntetést.

Gráfik Imre múzeológus-néprajzkutató
" Nagyon megtisztelő számomra ez a díj és nagyon felemelő érzés egy ilyen díjat átvenni. Elsősorban azért, mert úgy érzem, hogy ez a díj egy civil kezdeményezés, egy civil társadalmi mozzanat."

Az évente odaítélt István Lajos díjhoz emlékérem és jelképes pénzjutalom jár.