MNB
MNB - 2

Hírek

Átadták a Szombathely és Szentgotthárd közötti felújított vasúti pályát

2011. október 21., 19:31

60 helyett ezentúl 120 km/h-val közelekdhetnek a vonatok Szombathely és Szentgotthárd között. Ma adták át ünnepélyesen a felújított vasúti pályaszakaszt. Közel 50 milliárd forintból korszerűsödött a vonatközelekedés.

Átadták a Szombathely és Szentgotthárd közötti felújított vasúti pályát

 A szombathelyi állomáson indulásra vár a Sopronból Szenthotthárdra tartó vonat. A több mint 100 km-es szakaszon ezentúl már 120 km/h sebességgel roboghatnak a vonatok, jelentősen csökkentve ezzel a menetidőt. A vasi megyeszékhelyről 40-45 perc alatt lehet Szentgotthárdra jutni. A két város közötti vasútvonal villamosítása 2009-ben kezdődött.

Dávid Ilona, elnök-vezérigazgató - Gysev Zrt.
Szombathely és Szentgotthárd között minden településen kialakítunk P+r és B+R parkolókat, megkönnyítve azt, hogy a lakosok eltudjanak jutni a vasútállomásra. Autóbuszöblöket alakítunk ki, kerékpártárolókat. Mniden lehetőséget megragadunk, hogy ráhordó szerepet biztosítsunk, báűrmilyen közlekedési eszközzel érkezzenek, hogy utána a vonatot tudják igénybevenni az utasok.

Ma tartották a szombathelyi vasútállomáson a felújított pályaszakasz átadási ünnepségét. - taps -
A közel 50 milliárd forint összeértékű beruházáshoz több mint 41 milliárd forint uniós támogatást kapott a vasúttársaság. A szakasz korszerűsítése nemcsak a személy-, hanem az áruszállítás miatt is fontos volt.

Dr. Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár
2050-ig 60%-kal kell a közelekedésben a kibocsátást csökkeni kell. Ez a vonatok villamosítása és a teherforgalom vasútra történő terhelése nélkül illúzió. Ha ezt a beruházást tekintjük, akkor egy lépés tettünk efelé.

A beruházás része a Csaba utcai felüljáró építése is. Ennek néhány eleme már látszik. A tervek szerint 2013 első felére kell elkészülnie.