Hírek

Átvilágított intézmények

2011. március 11., 16:11
Elkészült a szombathelyi közoktatási intézmények átvilágításáról szóló szakértői jelentés. A javaslatok között szerepel intézménymegszüntetés, iskolák összevonása, párhuzamos képzések felszámolása.
Átvilágított intézmények

A kollégiumi rendszer átalakítását is javasolják a tanulmány készítői, akik szerint meg kell vizsgálni az intézményeknél a kötelező és vállalt feladatok ellátásának módját. A közgyűlés áprilisban tárgyalhat az előterjesztésről.



A 90 oldalas szakértői anyag az elmúlt napokban került fel a Városháza honlapjára. A javaslatok szerint összevonnák a Gépipari, a Puskás és a Savaria Iskolát, valamint a Horváth Boldizsár és a Kereskedelmi iskolát. A Szent-Györgyi Albert Középiskola gimnáziumi osztályait kifutó rendszerben megszüntetnék, és más iskolákhoz kerülnének át. A szakértők szerint meg kell vizsgálni a Dési és a Reguly összevonásának lehetőségét is. A Reguly Iskolában nemzetiségi oktatás zajlik, ezért a kisebbségi törvény alapján, a  kisebbségi önkormányzat egyetértése kell bármilyen tartalmi jellegű átszervezéshez, mondja Zilebauer György. Véleménye szerint azonban a két intézményt nem lehet összevonni. Ő azzal ért egyet, hogy a Reguly tisztán nemzetiségi iskolává váljon.

Zielbauer György - igazgató - Reguly Antal Általános Iskola
"Más a nemzetiségi oktatás, és más egy másik iskolában történő kéttanítási nyelvű oktatás, ahol a magyar tanulókat felvételiztatik. Ez nemzetiségi oktatás. Itt igény a tanulók egy kultúrához történő hovatartozást is vállalnak és hozzák. A kettő nem ugyanaz. Különbség van a kettő között."

A tanulmány készítői rámutatnak arra is, hogy több iskolában ugyanolyan, vagy egymáshoz nagyon hasonló szakképzés folyik. Ezek összehangolásában szerintük a térségi integrált szakképző központ nyújthatna segítséget. A szerkezeti kérdések mellett a tanulmány elemzi az iskolák tanulói által például az érettségin vagy a kompetenciafelméréseken elért eredményeket. Marton Zsolt alpolgármester szerint az átvilágítás után következhet a szakmai vita.

Marton Zsolt - alpolgármester
"A mostani formájában nem tartható fenn ezen a finanszírozási keretek között ez a rendszer. Nem azért, mert valaki nem szeretné fenntartani, nem szimpatizál egyes intézményekkel, iskolákkal, hanem mert a mostani rendszer nem minden esetben bizonyult hatékonynak."

A közgyűlés áprilisban tárgyalhatja az előterjesztést.