Hírek

Augusztus 20-a Szombathelyen

2012. augusztus 21., 17:37

A hétfői megemlékezésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondott beszédet. Az egybegyűltek zenés, táncos műsorokat is megtekinthettek, a szobornál pedig többek között a miniszter, a város és a megyei kormányhivatal képviselői is koszorúkat helyeztek el.

Augusztus 20-a Szombathelyen

Augusztus 20-a hazánk nemzeti és állami ünnepe. Ezen a napon van Szent István király és az Új Kenyér ünnepe valamint az államalapító temetésének és szentté avatásának évfordulója.

A Szent István-szobornál tartott ünnepség elején a Ten Sing Savariae csoport "Adj Békét Uram" című műsorával emlékezett az államalapítóra.

"Egy nap, amit mindenki úgy ünnepelt, mintha a saját neve napját ülné. Egy nap, amely nyár végén jövén még egyszer visszhangozta a nyár összes örömeit, mert emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy Istvánkor borús idő lett volna, ellenkezőleg, aranyos derű szálladozott az égből.

A megemlékezésen katonai tiszteletadással vonták fel az országzászlót. Balog Zoltán miniszter köszöntőjében elmondta, hogy első alkalommal ünnepel egy 1000 éves eseményt egy 2000 éves városban. Hangsúlyozta: Augusztus 20-a egy olyan államműnek, melynek az érvényességét nem tették zárójelbe az elmúlt századok és nem semmisítették meg az országhatárok változásai sem.

"Ami csodálnivaló, az maga az államnak az alkotása. Az az alkotás, aminek szerkezete túlélte a századokat, aminek a szervezettségére egész Európa csodájára járt, amelyik egyszerre jelentett ezer éven keresztül boztps keretet a magyaroknak, minden veszteség, minden széthullás, minden belső válság ellenére."

A városi megemlékezésen a Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese is műsort adott, őket a Jurta Zenekar kísérte vonós hangszereken.

Az emlékezők ezt követően az államalapító király szobránál helyezték el koszorúikat. Az ünnepség a Magyar Honvédség 12. Díszalegységének tisztetetadásával zárult.