Hírek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulójára emlékezett az ország

2021. október 25., 18:45

Szombathelyen a hagyományoknak megfelelően Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren és az 56-osok terén hajtottak fejet az emlékezők, majd ünnepi közgyűlést tartottak a Városházán.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulójára emlékezett az ország

A Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi megemlékezés szombaton. Az erdélyi származású ügyvéd a  Vas Megyei Forradalmi Bizottság elnökeként sokat tett azért, hogy november 4-ig nem folyt vér a megyében. Letartóztatták, elhurcolták, bebörtönözték, majd be akarták szervezni, de ő más utat választott: 1957. február 28-án mártírhalált halt, a vonat elé vetette magát. Sírjánál családtagjai, a kormányhivatal, a megyei és a szombathelyi önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút.

Az ünnepség a Március 15. téren folytatódott, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak tiszteletadása mellett felvonták a nemzeti lobogót.

Ezt követően az emlékezők az 56-osok terére vonultak, ahol a 12 hős nemzetőr emlékfalánál tartottak verses-zenés emlékműsort.

"A szabadság, a szabadság egy nagyon híres dal..."

Az emlékezés szónoka éveken át a tavaly elhunyt Lechner Ferenc volt. Idén Mécs Imre 56-os halálraítélt, későbbi politikus mondta el gondolatait. Emlékbeszédében felidézte a forradalom eseményeit, amelynek egyetemistaként maga is részese volt. Úgy fogalmazott: öntudatára ébredt akkor a nemzet, és összefogott egy közös célért, a szabadságért.

Mécs Imre - korábbi országgyűlési képviselő
"Úgy tűnt, mindenki egy kottából játszik, de nem volt kotta. A lelkünkben volt a kotta. Mindenütt helyben alkották meg saját stílusukat, akaratukat, mondanivalójukat. Fantasztikus volt és csodálatos. Ilyen csodára vágyunk ma is, de tudnunk kell, a csoda most is bennünk van, cselekednünk kell, összefogni. Csak együtt teremthetünk ismét jogállamot."

Csaknem húsz intézmény, önkormányzat, párt és társadalmi szervezet képviselői hajtottak fejet és helyeztek el koszorút a nemzetőrök emlékfalánál.

"Ne törődj vele, hogy mit mondanak, az vagy, akinek tartod magad. Ne feledd el, hogy szabadnak születtél."

A megemlékezés ünnepi közgyűléssel zárult a Városháza nagytermében. A zenés irodalmi emlékműsorban közreműködött Tóth Dániel énekes és Batyi Norbert zongoraművész, a Kanizsai Dorottya Gimnázium kamarakórusa, valamint a Weöres Sándor Színház művészei, Balogh János és Keller-Dénes Emőke.

"Járnék én is, ha járhatnék. Új vezetést akarunk, Nagy Imrében bizalmunk."

Ünnepi beszédében Nemény András megemlékezett a szombathelyi önkormányzat megalakulásának 31. évfordulójáról, és kiállt a helyhatóságok szabadsága mellett.

Nemény András - polgármester
"Az önkormányzás hitem szerint nem más, mint a saját életünkről hozott döntések, a saját szabályaink alapján, a saját felelősségünkre. De ez csak akkor lehetséges, ha az állam biztosítja hozzá a feltéteket. Az elmúlt évtizedekben egyre szűkült a döntések szabadsága, ami mára elérte a kritikus pontot. Ha nem változás, az önkormányzat szóból csak a kormányzat marad."

Új önkormányzati törvényre van szükség, tette hozzá a polgármester. Meg kell védeni az önkormányzatok szabadságát, hogy a helyi döntések helyben szülessenek, és október 23. még sokáig a szabad szombathelyi önkormányzat ünnepe lehessen.