Hírek

Az 50. évad zárásaként ingyenes koncerttel kedveskedik a közönségnek a Savaria Szimfonikus Zenekar

2024. július 03., 10:13

Az ötvenedik, jubileumi évad zárásaként ingyenes koncerttel kedveskedik a közönségnek a Savaria Szimfonikus Zenekar: Carl Orff népszerű művét, a Carmina Buranát adják elő a sportházban. A nagyszabású produkcióban szólisták, gyermekkórus és vegyeskar is közreműködik.

Az 50. évad zárásaként ingyenes koncerttel kedveskedik a közönségnek a Savaria Szimfonikus Zenekar

Az 1937-es ősbemutató óta a Carmina Burana az egyik legnépszerűbb zenemű a világ színpadain.

Carl Orff egy 13. századi latin versgyűjtemény szemelvényeire komponálta a kantátát, a 28 dalt négy nagyobb egységbe szervezte. A tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként emlegetik. Nyitó dallama a popkultúra részévé vált, mindenki jól ismeri.

Vajda Gergely - vezető karmester
"Az elejét meg a végét mindenki ismeri, közben van egy-két szám, amin elcsodálkoznak, hogy ez is a Carmina Buranában van. Mindegyik tétel lehetne pop sláger is, ha valaki úgy döntene, hogy megpoposítja, de önmagában is elég energikus a dolog. A népköltészetből vett elemek, a sok ismétlés, a kórus mind összehozza azt, amit mi az olyan klasszikus zenében szeretünk, ami a popzenével is felveszi a versenyt."

A szerdán 19 órakor kezdődő koncerten a Nemzeti Énekkar, a Paragvári Utcai Általános Iskola kórusa és az Operaház szólistái működnek közre.

Haja Zsolt nem először dolgozik a szombathelyi szimfonikusokkal, a Carmina Buranát is többször énekelte már.

Haja Zsolt - magánénekes (bariton), Magyar Állami Operaház
"Azért is nagyszerű ez a verseny, mert nagyon érhető, szerethető zene, átmenet a klasszikus és a filmzene között, könnyű befogadni mindenki számára, közismert számok vannak benne, tételek."

A zenekar ezzel a nagyszabású koncerttel búcsúzik az 50., jubileumi évadtól. Ajándék és köszönet ez a közönségnek, hogy velük tartottak az elmúlt 16 bérletes hangversenyen.

Kiss Barna - igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Találkozhattunk olyan karmesterekkel, akik az elmúlt évtizedekben itt voltak velünk. A programot is úgy raktuk össze, hogy az 50 éve képviselt filozófiánkat bemutassuk, nem volt véletlen, hogy kicsivel több volt a kortárs muzsika a szezonban, hiszen a zenekarnak ez volt a 70-es, 80-as években a fő profilja."

Már összeállt a következő évad programja is. A 16 koncertből nyolcat Vajda Gergely vezényel, aki továbbra is a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere marad. A műsorfüzetet augusztus elején sajtótájékoztatón mutatják be.