Hírek

Az egy éve elhunyt Törőcsik Marira emlékeztek vasárnap a Stirling-villában

2022. május 23., 18:14

A velemiek itt búcsúztak el szimbolikusan a nagyszerű színésznőtől, szeretett falubelijüktől, a település díszpolgárától. Részletek hangzottak el Szenkovits Péter A jóisten tenyerén című, Törőcsik Mariról szóló könyvéből, és levetítették egyik utolsó filmjét, a Swinget.

 

Az egy éve elhunyt Törőcsik Marira emlékeztek vasárnap a Stirling-villában

Törőcsik Mari hosszú betegeskedés után tavaly április 16-án, 86. életévében hunyt el. Nem volt temetése, hamvait a Tiszába szórták, a velemiek sem tudtak tőle igazi búcsút venni. Azért szervezték a vasárnapi megemlékezést, hogy felidézzék Törőcsik Mari alakját, a hozzá kötődő anekdotákat, és szimbolikusan elköszönjenek tőle. Fűzfa Balázs irodalomtörténész arról mesélt, hogy először 1992-ben a Száz év magány című előadásban látta Törőcsik Marit játszani a Pesti Színházban. A színésznő lenyűgözte zsenialitásával, tehetségével.

Fűzfa Balázs - irodalomtörténész
"Körülbelül három perc telhetett el szavak nélkül. Színházban ez másfél órának felel meg. Ezalatt Törőcsik Mari a szemünk láttára megöregedett. Soha nem felejtem el, katartikus élmény volt! Összement legalább 15 centit, és elkezdtek folyni a könnyek a szeméből."

Szenkovits Péter újságíróként és Törőcsik Mari-rajongóként végigkövette a színésznő pályáját, velemi éveit, többször készített vele interjút. A jóisten tenyerén című könyvében 33 írást jelentetett meg, köztük Mari nekrológját, amit ő maga hagyott jóvá. Részletek hangzottak el a kötetből.

"Olyan életsűrítményt ad a nézőknek, ami sok mindent elindít bennük."

Azt is elmondta, 1980-ban a győri színházban öltözőjében kereste fel a színésznőt, ez volt 41 éven át tartó személyes kapcsolatuk kezdete. Amíg lesz film- és színjátszás, Törőcsik Mari élni fog - mondta a szerző.

Szenkovits Péter - író, újságíró
"A példaképem volt mindig is. Azt mondta, ha az ember kicsit is lejjebb adja, akkor be kell fejezni. Még ha szinten is maradsz, az sem szabad. Mindig magasabbra. Mindig tanultam tőle. Azt mondta, Péter, legyen ott a kobakjában, ne komplikálja túl a dolgokat. Tisztán, egyszerűen. Mindig legyen ott, hogy Marika azt súgja magának, tisztán, őszintén."

A gazdagon illusztrált kötet fotóit, köztük a kifejező portréképeket Benkő Sándor készítette.

Benkő Sándor - fotóriporter
"Én minden munkát úgy fotózok, mintha az lenne a világ legfontosabb dolga. Mari kicsit más volt. Láthattam életben, természetben azt a nőt, színésznőt, embert, akit eddig csak a filmvásznon láttam. Nagy élmény volt Törőcsik Marit fotózni, nagyon szerettem."

Az emlékdélutánon velemiek, Mari szomszédai, tisztelői, a falu korábbi és jelenlegi vezetői is részt vettek.

Levetítették Törőcsik Mari egyik utolsó filmjét, a Swinget, melyben egy idős dívát alakít.