Hírek

Az egyházmegye papjainak és püspökeinek kapcsolata a cserkészekkel

2013. február 22., 21:36

Mikes János répceszentgyörgyi püspöki nyaralójában többször táborozhattak a cserkészek, Kovács Sándor Tihanyban látogatta meg a fiatalokat, és 1947-ben, az újjáépült székesegyház felszentelési ünnepének szervezésében is közreműködtek a helyi cserkészcsapatok.

Az egyházmegye papjainak és püspökeinek kapcsolata a cserkészekkel

Pál Ferenc igazgató, Egyházmegyei Levéltár
Arra gondoltunk, lévén a cserkésztörténelem szakirodalma viszonylag gyérnek mondható, hogy ezzel a rendezvénnyel megpróbáljuk mind a történész szakmának, mind a laikus, de buzgó cserkészeknek egy kicsit a cserkésztörténelem felé irányítani a figyelmét.

A Magyar Cserkészszövetség 1912. december 28-án alakult meg, a nyugat-dunántúli szervezet 8 évvel később jött létre. A rendezvényen olyan érdekességeket is hallhattak az érdeklődők, mint hogy a 30-as években a fiatal papok is cserkészcsapatot alakítottak, és hogy a legendás utazó, Almássy László is cserkész volt.

Nemes József
Ő személyesen Baden Powellnél eljárt, 19 után Angliában felkereste, hogy a magyar szövetséget vegyék fel a nemzetközi Cserkész Szövetségbe, ill. végig a külügyi titkára volt a cserkész szövetségnek.

A cserkészmozgalmat 1948-ban betiltották és csak 40 évvel később alakulhatott újjá.

Hamza István elnök, Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-magyarországi Kerület
Azt kell mondani, hogy a Jóisten különös kegyelme volt, hogy még éltek azok az idős cserkészek, akik valamikor még cserkészek voltak, és 60 év körüli emberként át tudták adni azt az örökséget, ami a cserkészetet jelenti.

A konferenciának azért választották éppen ezt a februári időpontot, mert 1857-ben ezen a napon született a cserkészet megalapítója, Baden Powell.