Hírek

Az első 2013-as közgyűlés értékelése

2013. február 01., 16:44

Személyi kérdésekről, adósságkonszolidációról, a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról, fejlesztésekről is szó esett a pártok közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján.

Az első 2013-as közgyűlés értékelése

Az ellenzék bírálta a HVSE tisztújítása során megválasztott személyeket és a Városfejlesztési Kft. élére kinevezett új vezetőt. A városvezetés részéről a Szombathelyi visszavár ösztöndíj programról, a kulturális életet érintő döntésekről, valamint a városfejlesztési pályázatról és energetikai fejlesztésekről esett szó.

Felháborítónak, elfogadhatatlannak tartja a HVSE tisztújító küldöttgyűlésének személyi határozatait Balassa Péter. A jobbikos képviselő szerint az irányítást hozzáértő sportemberekre kellene bízni, ehelyett  az egyesületet rabszolgaként tarja fogva a politika. A politikus bírálta a járási hivatal működését, a városi adósságkonszolidációval kapcsolatos kommunikációt, a nehezen használható parkolóautomatákat és a Városfejlesztési Kft. új ügyvezetőjének kinevezését. Balassa Péter elmondta azt is: a Magellán Center kapcsán a Jobbik vizsgálatot kezdeményez.

Horváth Zoltán üdvözölte a civil koncepció elfogadását, és élesen bírálta az SZMSZ módosítását. Az LMP-s képviselő véleménye szerint a városvezetés egy új módszerrel próbálkozik, hogy az ellenzéki megszólalásokat kevesebben figyeljék. A tervek szerint ugyanis a nyilvános ülés legvégére kerül a napirend előtti tárgysorozat.

A szocialista párt sem ért egyet az SZMSZ módosításával. Gyebrovszki János hiányolta az egyeztetést a kérdésben, ahogy az IVS 2. projekt módosítása kapcsán is. A képviselő eredményként értékelte, hogy a város csökkenteni tudta adósságállományát, de felhívta a figyelmet arra, hogy közben a kormány milliárdokat von el a várostól, és több százmilliót az önkormányzati cégektől. Gyebrovszki János azt reméli, hogy a következő közgyűlésre a lakosság érdekeit jobban szem előtt tartó távhő-rendelettervezet készül. Bírálta a Városfejlesztési Kft. új ügyvezetőjét, valamint azt, hogy előzetes egyeztetés nélkül nevezték ki.

Megfelelő szakemberek kellenek ahhoz, hogy a városfejlesztési elképzeléseket sikeresen meg lehessen valósítani, mondta Lazáry Viktor, aki utalt rá: eddig konszenzus volt a városfejlesztési tervekben. Az alpolgármester kiemelte az IVS 2-t, valamint az energetikai pályázatokat, amelyekkel 1,3 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. Lazáry Viktor elmondta: az Oladi ÁMK közművelődési feladatait ezentúl az Agora-n keresztül látják el. Puskás Tivadar polgármester a Szombathely visszavár ösztöndíj program kapcsán kifejtette: felsőoktatási intézményekben, hiányszakmát tanuló diákok kaphatnak támogatást. Szerinte ezzel biztosítható, hogy a magasan kvalifikált szakembereket igénylő, de egyelőre üres álláshelyeket, szombathelyi fiatalok töltsék be a városban.