Hírek

Az idei Bloomsday-re újabb Ulysses fejezetek elevenednek meg Szombathely tűzfalain

2024. június 07., 23:43

Az idei, június 14-én induló Bloomsday-re újabb Ulysses fejezetek elevenednek meg Szombathely tűzfalain. Koleszár Stella és Komesz Borbála képzőművészek a hétvégén érkeztek a városba - azóta folyamatosan dolgoznak a murális festményen az egyik Kőszegi utcai belső parkolóban.

Az idei Bloomsday-re újabb Ulysses fejezetek elevenednek meg Szombathely tűzfalain

Egy hét múlva startol a Bloomsday. A háromnapos kortárs összművészeti fesztivál programjainak negyedik éve része a Szántó István festőművész által megálmodott Murális Műhely és Szimpózium, amelynek keretében évről évre Ulysses-fejezeteket ábrázoló óriás kültéri falfestményekkel gazdagodik Szombathely. Koleszár Stella tervezte a 7., Aiolosz című fejezetet megelevenítő, körülbelül 11 méter hosszú és 7 méter magas képet.

Koleszár Stella - murális művész

“Nagyon-nagyon örültem, amikor meghívtak még januárban erre a programra, mert régebben is követtem ezt amúgy az instagramon, és láttam, hogy milyen jó projekteket csinálnak, úgyhogy nagyon örömmel fogadtam ezt a meghívást.”

Stella Komesz Borbálával közösen dolgozik a festményen. Muralinas nevű alkotócsoportjuk már jártas a street art műfajában, de ilyen hatalmas képet most készítenek először.

Komesz Borbála - murális művész

“Én egy kicsit tériszonyos vagyok, úgyhogy én úgy jöttem ide, hogy én az első állványra fogok fölmenni, és az a vége, de aztán igazából elég hamar fölmentem a másodikra is, úgyhogy ez nagy kihívás, de hozzászoktam már.”

A Kőszegi utcai parkolótömb területén készülő mű közvetlen szomszédságában az Ulysses 9. fejezetét vasárnap kezdi festeni az írországi Mark Joyce.

Szántó István - festőművész

“Az ír művésznek a kiválasztásában a dublini Art and Project Center segít. Ők egy nyílt pályázatot kiírnak, amibe jelentkeznek ír alkotók. Már a dublini intézmény is megszűri az alkotókat, és elénk terjesztenek 4-5 alkotót és azok közül kell nekünk választani.. ilyenkor jön egy interjú, megbeszéljük a falfelületet”

Az ír-magyar együttműködésnek köszönhetően a Ulysses 18 fejezetéhez kapcsolódóan Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kortárs kiállítása valósulhat meg Szombathelyen.