Hírek

Az idei évtől új szabályok vonatkoznak a földhasználókra

2013. január 29., 17:15

Akik korábban már regisztráltak, újabb adatokat kötelesek megadni március 30-ig a földhivatalnak, és a törvény szerint most már az egy hektár alatti földterülettel rendelkezőknek is be kell jelentkezniük a rendszerbe. Ez csak Vas megyében több tízezer földhasználót érint.

Az idei évtől új szabályok vonatkoznak a földhasználókra

A kiskerttulajdonosoknak eddig nem kellett földhasználóként regisztrálniuk a földhivatalnál, mert a kertjük nagysága nem érte el az egy hektárt. Az új jogszabály szerint azonban idén már nekik is be kell jelentkezniük a rendszerbe - mondja a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke.

"Nagyon fontos, hogy a használat kezdő időpontja 2013. január 1. Tehát nem, amióta használja, hanem a mostanit kell beírni."

A regisztrációnak nincs határideje, de azoknak akik többen birtokolnak egy-egy területet, érdemes február elsejéig ezt megtenniük. Eddig az időpontig ugyanis nem kell ún. használati megosztási vázlatot csatolni, aminek az elkészíttetése plusz költséggel jár. A bejelentési kötelezettség csak az egyesületnél 580 kiskerttulajdonost érint.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"Az egy hektár alatti földterületek is bekerültek a rendszerbe, földhasználati bejelentést kell csinálni, amit egy adatlapon kell megtenni a földhivatal felé. Ez az adatlap letölthető az egyesületünk honlapjáról a feketefenyves.hu-ról vagy a földhivatal honlapjáról. És 6000 forintot kell sajnos érte fizetni."

A korábban már regisztrált földhasználóknak további adatokat kell bejelenteniük. A magánszemélyeknek az állampolgárságukat és a személyi számukat, gazdálkodó szervezeteknek a statisztikai azonosítót kell megadniuk az adatlapon. Erre február 1-től március 30-ig van lehetőségük. Ha elmulasztják, a hivatal földhasználati bírságot szabhat ki.

Szabó Lajos - igazgató, VMK Földhivatala
"A jogszabály szerint aranykoronánként 1000 Ft a megállapított bírság, ami nem lehet kevesebb, mint az adóként behajtható köztartozás minimális mértékénél, ami tízezer forint."

A végső cél egy országos adatbázis létrehozása, amely tartalmazza többek között a földterületek nagyságát, aranykorona-értékét és a használó állampolgárságát is. A bejelentéshez szükséges adatlapokat le lehet tölteni a földhivatal honlapjáról. (www.foldhivatal.hu)