Hírek

Az idei szezon első szalagavatóját pénteken tartotta a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

2023. január 16., 19:03

Öt végzős osztály 162 diákjának szíve fölé került fel a szalag, amelyen két évszám szerepel: amikor kezdték, és amikor befejezik tanulmányaikat. A családok mintegy százezer forintot költöttek idén a végzősök báljára.

Az idei szezon első szalagavatóját pénteken tartotta a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium

A bevonulás ünnepélyes pillanata - fehér rózsával a kezükben sorjáznak a premontrei tanulói a nagyterembe.

Jelentős esemény ez számukra, hiszen néhány hét múlva kilépnek a nagybetűs életbe.

Kálmán Attila - tanuló, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
“Ez egy hidat képez a felnőtté válásunkhoz, ez egy nagyon jeles alkalom szerintem, főleg a premo életében, hogy mi katolikus és keresztény értékek között ünnepeljük meg ezeket, és hálát adunk Istennek legfőképpen, a Premo számomra nagyon sokat tanított, hogy hogyan váljak jó emberré, és egy olyan közösségi emberré, közösségiként, ahogy arra a 21. században szükség van.

A végzősök nevében búcsúzó 12-es diák Szombathelyen szeretne maradni, kereskedelem, marketing szakot választott. Arról beszélt, mit jelentettek neki a gimnáziumi évek.

Szakály Máté - tanuló, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
“Kompromisszumkészséget és hogy hogyan tudunk egy csapatként dolgozni, együtt, mindannyian, és elsősorban itt, a szalagavatón mutatkozott meg végtelenül jól, hogy milyen fontos az, hogy az egész évfolyam, tanárok, diákok együtt tudjanak működni, és flottul lemenjen az egész.”

Véghné Busics Hildának ez volt az utolsó szalagavatója igazgatóként. Ezúttal is a diákokat és tanáraikat, osztályfőnökeiket méltatta.

Véghné Busics Hilda - igazgató, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
“Végigkísérték őket a nehéz éveken keresztül is, ha most épp a covidra, vagy az elmúlt évek nehéz eseményeire gondolunk, de a premontreinek mindig volt üzenete, és a mai beszédemnek is ez a magva, hogy adjak nekik egy kapaszkodót, saját tapasztalatból tudom, hogy létezik ilyen, létezik egy-egy üzenet, egy-egy mondat, amelyik annyira ütős tud lenni egy adott helyzetben, hogy 180 fokos fordulatot tud tenni az, aki kétségbeesik. ”

Ez a mondat mindig más és más lehet: az igazgató Böjte Csabától idézett - “az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni.” Öt osztály 162 tanulójának tűzték fel a szalagot, ami az első lépés a nagybetűs élet felé. A diákokra nagy kihívás vár, májusban érettségit tesznek, majd továbbtanulnak. A végzősöket elkísérték szüleik, családtagjaik, hogy együtt ünnepeljék a szalagavatót, és azt, hogy gyermekeik valódi értékekkel gazdagodtak.

Ferencz Tünde - szülő
“A mi családunkban za értékek megtanulása, az igazi értékek megtalálása, illetve továbbvitele a családban, ez a legfontosabb, nekünk van egy fogyatékkal élő gyermekünk, ő a harmadik fiunk, ő nem tud itt lenni az ünnepségen, és azt hiszem ,az én gyerekeim nagyon hamar megtanulták azt, hogy mik az igazi értékek a világban.”

A fiús anyukák közel százezer forintot költöttek a szalagavatóra - a költségek nagy részét az öltöny és a cipő tette ki. A lányok családja kicsivel nagyobb összeget szánt a nagy napra.

A végzősök bálját közös tánc zárta, zsúfolásig megtelt a sportház parkettje.