MNB - 2
MNB

Hírek

Az időjárás és a mezőgazdaság

2011. július 25., 17:40

Keddtől javul az idő, de kánikulára a hónap végéig biztosan nem számíthatunk – ezt jósolja a meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője. A gazdák szerint kell az eső. Az őszi búza nagy részét már betakarították. A még lábon álló gabona valószínűleg már csak takarmánynak lesz jó.

Az időjárás és a mezőgazdaság

A megyében több mint 33 ezer hektáron vetettek őszi búzát a gazdák. Ennek nagy részét már betakarították. Bukits Viktor azt mondja, az esőzés miatt nem tudták befejezni az aratást. Őszi búzájának mindössze 5-8 %-a maradt kinn a földeken. A mostani sok csapadék miatt már szinte feketék a kalászok.

Bukits Viktor gazdálkodó
A nagy része, ami kinn maradt a mezőn, az már takarmányminőségű lesz, mert a sok eső kimossa a fehérjét a gabonából. A sok eső miatt süllyedéssel azonban nem kell számolni, mert előtte meg kevés volt az eső.

Bukits Viktor szerint a környéken nem panaszkodhatnak a gazdák a termésre. Például a kukoricának  pedig már nagyon kellett az eső. Jól látszik, hogy az eddigi szárazság miatt nem fejlődött kellően.

A meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője azt mondja, hogy vasárnap az egész havi átlagos csapadékmennyiség ötöde, a többi esős napon viszont csak néhány milliméter esett le Szombathelyen.

Pétervári Tibor észlelő
A holnapi naptól javul az idő. A mai naptól az itt veszteglő front lassan elvonul, illetve helyben feloszlik. Holnap 23 fok körüli, kellemesnek mondható idő lesz, és a hét további részében 25 fok lesz a jellemző érték.

Csütörtöktől újabb záporokra kell számítani, de akkor már nem hűl le ennyire az idő. Most 6-7 fokkal marad el a júliusi átlagtól. A Tófürdő péntek óta zárva tart. Úgy tudjuk, ha 23-25 fok körüli értéket mutatnak a hőmérők, újra kinyitják a strandot. Ma késő délelőtt alig érte el a 15 fokot a hőmérséklet a belvárosban. Bár előkerültek a kabátok és a sapkák, a hidegrekord nem dőlt meg. Július 25-én 1986-ban Budapesten volt a leghidegebb. Akkor 6,5 fokok mutattak a hőmérők.