Hírek

Az Irodalomtanítás Innovációja címmel kétnapos konferenciát tartanak a Bolyaiban

2012. február 10., 16:03

Az esemény rendezője a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészttudományi Karán működő Németh László szakkollégium. A rendezvény előadói azt vizsgálják, hogyan lehet a jövőben korszerűsíteni az irodalomtanítást. Az előadások előtt sajtótájékoztatót tartottak az intézményben, ahol egy diákmunkákból összeállított kiállítást is megnyitottak.

Az Irodalomtanítás Innovációja címmel kétnapos konferenciát tartanak a Bolyaiban

Több mint 800 diák szavalta el még tavaly szeptemberben Berzsenyi Dániel: A közelítő tél című versét a Székesegyház előtt. Fűzfa Balázs főiskolai docens és Jordán Tamás színházigazgató szervezték a nem mindennapi akciót, amelynek célja az volt, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a költészethez.

A Bolyai-iskolában ma kezdődött két napos konferencián is azt vizsgálják, hogyan lehetne korszerűsíteni az irodalomtanítást.

Dr. Fűzfa Balázs, egyetemi docens, NYME SEK BTK Irodalomtörténeti Intézeti Tanszék
"Alapvetően szemléletváltásról van szó. Technikairól is, mert egy digitális irodalomtanításra kell áttrénünk, de ez szemléletváltást is jelent. Azt jelenti, hogy az eddigi kiszolgáltatottsági, alárendeltségi, hierarchizált viszony helyett egy mellérendeltségi, társas, baráti, kollegiális viszonyok jöjjenek létre tanár és diák között."

A konferencia előtt az intézmény igazgatója mutatta be az iskolát az egybegyűlteknek.

Károly Frigyes, igazgató, Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.
"Ez közös rendezésű konferencia. A Nyugat-magyrországi Egyetem Bölcsészettudományi Karáról Fűzfa Balázs kolléga tanár úrral közösen rendezte a Bólyai Gimnázium. Hiszen ebben az évben a Bólyaiban egyáltalán az irodalom tanításához kapcsolódó rendezvénynek sorozatát próbáltuk elindítani. Ennek volt az egyik része, a nagy versmondás."

A Dísztermében egy kiállítást is bemutattak, amit az iskola diákjainak munkáiból állítottak össze. A tárlatot Kiss Naómi egyetemi hallgató, egykori bolyais diák nyitotta meg.

"A téma, a képzőművészet igen közel állnak hozzám. A kiállítás címe: Parafrázisok."

A konferencián több mint 30 előadást hallhatnak az érdeklődők. Szó lesz többek között a közösségi oldalak irodalmtanításban is alkalmazható lehetőségeiről, és a gyermekirodalom oktatásának aktuális kérdéseiről is.