Hírek

Az Iseumba érkezik a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

2023. március 24., 22:08

Az Iseumba érkezik a Magyar Géniusz Vádorkiállítás. A március végi nyitásról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. A multikulturális tárlaton minden múzeum a legjellegzetesebb és legértékesebbnek tartott műtárgyait mutatja be, Szombathely a velemi arany diadémmal képviselteti magát.

Az Iseumba érkezik a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

 Kamerák kereszttüzében történik meg a nagy pillanat: kicsomagolják a velemi arany diadémot. Ez a késő bronzkori lelet az egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabja a Magyar Géniusz Vándorkiállításnak, és a Savaria Múzeumnak is.

Csapláros Andrea - elnök, MVMSZ, igazgató, Savaria Múzeum
“Több mint háromezer éves műtárgyról van szó, Velem térségében került elő, és a Nap szimbólumát ábrázoló ábrázolások vannak rajta, amely valószínűleg egy női ékszer, női korona volt, egy diadém, amelyhez tartoznak korongok, aranyszálak is, amely a Savaria Múzeumban megtekinthető.”

Egy másik tárgyat is kiválasztott a Savaria Múzeum, de ez meglepetés lesz a megnyitón - tette hozzá az igazgató, aki egyben a vándorkiállítás vezető kurátora is.
Ez pedig Varga Ádám cukrász alkotása. Az arany és barna sütemény a diadém jellegzetes motívumait és a velemi gesztenye ízvilágát ötvözi. A 31-én nyíló Magyar Géniusz kiállítás nem egy klasszikus tárlat: a fülünkre, a szemünkre, és minden érzékszervünkre hatást gyakorol. 

Horváth Soma - alpolgármester
“Ez egy multikulturális kiállítás, tehát minden válfajából egyébként a magyar kultúrának, am agyar múzeumtörténetnek találkozhatunk műtárgyakkal, tényleg a régészettől, a néprajzon át, maga a megnyitó is egy kis fesztivál közé fog alakulni, a savaria rézfúvós együttes koncertje, egy római szertartás, és egy fényfestés, DJ-aláfestéssel fog megelevenedni, tulajdonképpen ez egy múzeumok éjszakája lesz itt március 31-én.”

A sajtótájékoztatón - amit a most épülő tárlat labirintusában tartottak - elhangzott, hogy a tárlatvezetésekhez különleges programok kapcsolódnak, bor- és csokoládé kóstoló mellett kortárstánc-bemutatók is lesznek.
A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége pályázatból valósítja meg a vándorkiállítást. A 3,5 milliárd forintos támogatásból jut egyebek mellett időszaki és állandó tárlatok létrehozására, tudományos kutatásokra, infrastuktúrára is.

Végh Katalin - főkurátor, MVMSZ Magyar Géniusz Program
“A magyar muzeológia értékeit be kell mutatni az ország lakosságának. A tavalyi évben a Magyar Géniusz Program a Petőfi-emlékév keretében támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális alap Segítségével, és a Nemzeti Kulturális alap által kiírt pályázat révén. A Magyar Géniusz Vándorkiállítás 67 intézmény összefogásából született meg, mintegy 154 műtárgyat mutatunk be. Azt gondoljuk, hogy olyan kiállítást kell megmutatnunk az embereknek, amelyben nem sok szép műtárgyat, hanem sok vidéki múzeumot mutatunk be.”

A géniusz vándorkiállítás sok milliárdos műtárgy állományt mutat be, amelynek eszmei értéke még nagyobb. Pécsről például Csontváry festményt kaptak, Szegedről papucsot és a többi múzeum is elküldte jellegzetes műtárgyait. A tárlat március utolsó napjától Kecskemét, Gyula, Debrecen és Győr után Szombathelyen is látható lesz, egy hónapon át.