MNB - 2
MNB

Hírek

Az iskoláknak december 31-ig felül kell vizsgálniuk pedagógiai programjaikat

2012. november 14., 19:09

Az új köznevelési törvény megköveteli ezt. Új és kiemelt területként jelenik meg a közösségi és az erkölcsi nevelés, a személyiségfejlesztés. A tanároknak új módszereket is alkalmazniuk kell majd az oktatás során. Az erre való fekészülést uniós program is segíti.

Az iskoláknak december 31-ig felül kell vizsgálniuk pedagógiai programjaikat

Német óra a Dési-iskolában. A pedagógus egyike annak a három tanárnak, akik az iskolából részt vettek a szakmai továbbképzésen, ahol új pedagógiai módszereket ismerhettek meg. Az órákon nagyobb hangsúlyt helyeznek a csoportmunkákra, sok a szemléltetés, a manuális tevékenység. Tapasztalatok szerint a gyerekek így eredményesebben sajátítják el az ismereteket.

Horváthné Tóth Ágnes, német-matematika-ének-zene szakos tanár, Dési Huber Ostván Általános Iskola
Ez a padagógusoktól más felkészülést igényel, a gyerekektől akvítabb részvételt. Ezáltal talán sikerül őket motíváltabbá tenni, hogy érezzék azt, hogy itt ők a fontosak. A tanár háttérbeszorul.

Nemcsak a korszerű módszerek elsajátítása és alkalmazása, hanem a pedagógiai program megújítása is feladat most az iskolák számára. Erre december 31-ig van idejük. Új tantárgy lesz az erkölcstan,  nagyobb figyelmet kap az egészségnevelés, a közösségi nevelés.

Kiss Péter, igazgató - Dési Huber István Általános Iskola
Amit a törvény kiemelten kezel a közösségi élet területén, szeretnénk újítani. Olyan programot beépíteni a midennapi iskolai életbe, ami ezt szolgálja.

Az új köznevelési törvény egyes elemei idén szeptembertől már hatályosak. A törvény legtöbb újdonsága, pl. a pedagógus életpálya-modell, a megváltozó munkaidőszámítás, illetve az új csoport-és osztálylétszámok kialakítása pedig a következő tanévtől lép életbe.