Hírek

Az MMIK felújítása miatt a Mesebolt Bábszínház ideiglenesen a volt SZOVA székházba költözött át

2024. július 05., 13:11

Az MMIK felújítása miatt a Mesebolt Bábszínház ideiglenesen a Welther Károly utcai volt SZOVA székházba költözött át. Jelenleg itt zajlanak a próbák. A következő évad szeptemberi indulását a jelenlegi helyzet valószínűleg nem befolyásolja. Az utóbbi időben a társulat több találkozón és fesztiválon is eredményesen szerepelt.

Az MMIK felújítása miatt a Mesebolt Bábszínház ideiglenesen a volt SZOVA székházba költözött át

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház korábbi igazgatója különdíjat kapott a kecskeméti Magyarországi Bábszínházak Találkozóján múlt héten. Az eseményt kétévente rendezik, 3 évtizeddel ezelőtt ő maga indította útjára az azóta hagyománnyá vált seregszemlét. A díj életműdíjként értelmezhető.

Kovács Géza - leköszönt igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Nagy megtiszteltetés nyilvánvaló, nem maga a díj, hanem az az odaforduló szeretet és bizalom, amivel ezt átadták, és amivel utána jöttek oda hozzám, meg egyáltalán ennek az érzelmi része nagyon erős.”

Elkezdődött az MMIK régen várt felújítása, ezért a bábszínházat ideiglenesen a Welther Károly utcai volt SZOVA székházba költöztették át, ami komoly kihívás elé állította a társulatot és a vezetőséget. Itt próbálják a nyári előadásaikat.

Kovács Géza -  leköszönt igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Egy nagy próbamenetben vagyunk, a Kőszegi Várszínházzal közös produkciót próbáljuk, nagyon sok találkozón, fesztiválon vettünk részt, rengeteg előadást kellett a Lázár Ervin program keretében játszani, és még mindezt megtetézte ez a költözés, tehát a műszakra adminisztrátor kollégáimra, mindenkire óriási tehertétel volt, de megugrottuk ezt az akadályt is, és most folyamatosan mennek a próbák.”

A tervek szerint szeptemberben a Mesebolt Bábszínház visszaköltözhet az MMIK-ba. A jelenlegi helyzet nem befolyásolja az ősszel induló évadot.

Csató Kata - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Az évadtervet már sokkal hamarabb el kellett készítenünk, és már kimentek a kiajánlók és a bérletesek is elkezdtek visszajelentkezni, azt mindenféleképpen tartjuk. Megvannak a címek, megvannak a rendezők, elkezdődtek a munkálatok, a tervelfogadások, a gyártás. Ezt már most el tudom mondani, hogy az első bemutatónk egy Kipling mese lesz Veres András rendezésében, a Magyányosan sétáló macska.”

A bábszínház két elhelyezési tervet és dokumentációt is készíttetett annak a reményében, hogy egyszer saját, egyedülálló épületet kaphatnak. Az egyik a jelenlegi, ideiglenes helyükre szól, ahol a játszóhelyen túl művészlakásokat is kialakítanának. A másik verzió szerint a Mesebolt Bábszínházat a Ferences-kertben helyeznék el, ahol kültéri és beltéri színpad is létesülhetne. A beltérit a föld alatt helyeznék el. Az épületbe játszóteret is terveztek a gyerekeknek.