MNB - 2
MNB

Hírek

Az Öreghíd alatt premier a Kőszegi Várszínházban

2020. június 29., 14:42

Az ír-észak-ír határon egy kis falu kocsmája a helyszíne Az Öreghíd alatt című darabnak, amely a kőszegi várszínház idei nagyszínpadi produkciója. A történet hőseinek megszokott életét alaposan felforgatja a brexit híre, amely kettévághatja a falut. Az iszogatós, beszélgetős estén egy hurrikán, tragédiák sora, és a helyi maffia főnökasszonyának megjelenése alapjaiban változtatja meg az életüket.

Az Öreghíd alatt premier a Kőszegi Várszínházban

Göttinger Pál – rendező
„100 évnyi meló volt abban, hogy ott ne lőjenek, ne robbantsanak, és akkor a semmiből jön egy ilyen bürokratikusnak tűnő marhaság, hogy bedől, amiért az emberek tényleg ontották a vérüket. Ez volt az alaphelyzet, ami érdekelt engem, aztán egy csomó más feladvány is volt vele, mert a szerelmes történetet meg egy időtlen történetet is szerettem volna, ami az aktualitásba nem tapad annyira bele.”

A darab írója Göttinger Pál, aki rendezője és egyik meghatározó karaktere is az előadásnak. Epres Attila évtizedek óta visszatérő szereplője a várszínház produkcióinak, idén a vak hajléktalant alakította. Az idős Pötyi néni szerepében pedig Grisnik Petrát láthatta a közönség.

"Eszünkbe jut a szagod és minden jó szavad közülünk való testvérünk az öreg híd alatt."

Nagyszínpadi produkciót egyetlen ősbemutatón láthatta csak a közönség. Az idei évad nem csak a koronavírus-járvány miatt lett egészen különleges.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Amikor a darabra készültünk, akkor a szerző már a színészekre írta a szerepeket, tudtuk, hogy kik fognak játszani benne. A dalok is úgy születtek, hogy az adott színésznek az énekhangjára, habitusára születtek meg a zenék, és remélem, hogy ez is ennek a darabnak az előnye lesz, amit idén csak vasárnap egy alkalommal tudunk játszani, aztán majd jövő évben tervezzük többször, egy hosszabb sorozatban.”

A kőszegi várszínház idei programsorozata augusztus 22-éig várja a közönséget.