Hírek

Az ország 14 fesztiválvárosában rendeztek egy időben klasszikus zenei koncerteket június 5-én

2021. június 07., 14:23

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége felhívására így a fontos fesztiválhelyszíneken megvalósulhatott az első élő kulturális találkozás a „Grand Opening – Összefogás” címet viselő koncertsorozat keretében. Kőszegen a program egyben a 40. várszínházi évad nyitórendezvénye is volt.

 

Az ország 14 fesztiválvárosában rendeztek egy időben klasszikus zenei koncerteket június 5-én

Jó így szabadon, jó így együtt, jó, hogy újra nyitott város Kőszeg! - így köszöntötte Básthy Béla polgármester az ingyenes koncert közönségét.

Básthy Béla – polgármester
“Szeretnek otthon hagyni problémákat, felemelkedni lélekben, szellemben. Nem tudom, szabad-e erre azt mondani, hogy csak. De most picit több van. A Grand Opening mögé odakerült egy szó: összefogás.”

A kultúra gyógyírt jelent az elmúlt időszakra, ezt a célt szolgálta az egy időben 14 fesztiválhelyszínen, így a kőszegi várban is megtartott klasszikus zenei koncertsorozat.

A pandémiás időszak a zenészeket is próbára tette, hiszen most először találkozhattak élőben a közönséggel. A kulturális nyitórendezvény Erkel: ünnepi nyitányával kezdődött.

Kiss Barna – igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
„Célszerű saláta műsort adni, amiben benne van minden stílusból valami: népszerű dallamok, ha nem is fütyörésznek az emberek, de tudják, hogy ki írta. Ezért adta magát a program, hogy megpróbáltunk az ünnepi nyitányhoz népszerű darabokat mellészerkeszteni.”

A Savaria Szimfonikus Zenekar jókedvű, ismert darabokkal, polkákkal, keringőkkel kedveskedett a közönségnek, akiket Vajda Gergely karnagy be is vont a produkcióba.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„A kulturális kormányzatnál tudott a Magyar Fesztiválok Szövetsége pályázni egy olyan lehetőségre, hogy csináljunk egy nagy felszabadító koncertet, egy nyitóelőadást, egy olyan komolyzenei koncertet, amellyel felhívjuk a figyelmet, hogy elindulnak a szabadterek, az előadások, jöjjön a közönség, és ezt tegyük ingyenessé. Azért is, mert szerettünk volna tisztelegni azok előtt, akik nagyon megszenvedték a pandémiát.”

A Kőszegi Várszínházban régi hagyomány, hogy egy előadással köszönik meg mindazok munkáját, akik valamilyen módon segítenek a létrehozásban. Idén a Köszönet Estéje a pandémiában helyt állóknak szólt. Az ingyenes klasszikus zenei koncerttel elindult Kőszegen a várszínház 40. évada, amely a Mesebolt Bábszínházzal közös bemutatóval kezdődik, majd a Hotel Mentol éji álom musicallel folytatódik. A jubileumi szezon igazi kikapcsolódást és feloldódást ígér a hosszú bezártság után.