Hírek

Az ország harmadik járműipari-gépipari-mechatronikai központját hoznák létre a térségben

2012. június 19., 20:12

Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg szakemberei közös terveket dolgoznak ki az oktatás, az infrastruktúra, a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére. A cél a térség gazdasági versenyképessgének növelése. A program részleteiről pénteken tartanak konferenciát Szentgotthárdon.

Az ország harmadik járműipari-gépipari-mechatronikai központját hoznák létre a térségben

Kuplunggyártás az LUK vállalatnál. Ez az egyik jelentős ipari cég Szombathelyen és térségében. Az elmúlt években meghatározó elektronikai, gép- és járműipari vállalatok telepedtek meg Szentgotthárd, Zalaegerszeg és Szombathely körzetében. Az új, térségi iparfejlesztési program célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozások versenyképességének javításához, gazdasági fejlődéséhez, valamint kedvező feltételeket alakítson ki új cégek letelepedéséhez. Ezt együtt akarják elérni a városok, közösen kidolgozott terv alapján.

Molnár Miklós, alpolgármester
A városok, megerősítve ezekkel a cégekkel, hiszen ha megszámolom ezt a hét céget, akkor összeadva kb. 20 ezer embernél is többet foglalkoztatnak, olyan mértékű árbevételük van, ami meghaladja, hozzáadott értékben a győri Audit, olyan gazdasági potenciál van emögött, ami olyan lobbierőt jelenthet, hogy ezt a térség fejlesztési programot megtudjuk valósítani.

A program érinti például a műszaki oktatás fejlesztését, ami egyik kulcskérdése a térség további fejlődésének. Az elképzelések között út- és városfejlesztési célok is vannak. Szakemberek szerint egy koordináltan megvalósuló gazdasági- és iparfejlesztési program potenciálisan 25 ezer munkahelyet teremthet és 1 milliárd euró befektetést jelenthet a térségben.

Molnár Miklós, alpolgármester
Olyan programot szeretnénk a végén letenni az asztlara, ahol konkrét projektek vannak, amelyeknek nem kell pályázat sem, mert elfogadott projektként elfogadott részeivé válnak a 2013-2020 közötti uniós fejlesztési forrásoknak.

A program kidolgozásán több munkacsoportban mintegy 200 ember vesz részt. A célok meghatározása után most kezdődik a konkrét projektek kidolgozása.