Hírek

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is támogatja a Szent Márton Évet

2016. április 29., 17:07

A programok bekerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Ezt jelentették be a Szent Márton Akadémia tavaszi utolsó előadásán.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is támogatja a Szent Márton Évet

Szent Márton kultusza a Szentháromság tan megszilárdulásának, a vidék evangelizációjának és a szerzetesség megjelenésének köszönhetően bontakozott ki Európában. Mivel alakját később a lovagi ideálhoz és a királysághoz is kötötték, a francia forradalom idején ellenséggé vált, ezért a tiszteletére emelt templomokat igyekeztek elpusztítani. Napjainkban viszont újra felfedezik maguknak az emberek - mondta előadásában tours-i egyetem professzora.

Bruno Judic - egyetemi tanár, Tours
Szent Márton kultuszának mostani újjászületése és erősödése Mártonnak, mint Krisztus követőjének, az evangéliumi élet megtestesítőjének példája nyomán bontakozik ki.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogatásával a Szent Márton Emlékév programjai bekerültek a szervezet által létrehozott szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az elismerésnek köszönhetően egészen december 31-ig lehetőség nyílik a jubileumi programok meghirdetésekor, illetve a kiadványokon a szervezet logójának használatára, és persze az UNESCO is hirdeti a Szent Márton-évi eseményeket.

Szommer Ildikó - vezető, Szent Márton Programiroda
Úgy gondolom, hogy ez egy komoly elismerés. Ez egy olyan nemzetközi szintre emeli a magyarországi programokat, ami mindig is a törekvésünk volt, hogy Európával összefogva ünnepelhessük a Szent Márton Emlékévet.

Az esten bemutatták a Világtörténet című tudományos folyóirat idei első számát, amelyben Szent Mártonnal foglalkozó tanulmányok olvashatók, magyar és külföldi szerzőktől. A kiadvány hamarosan elérhető lesz Szombathelyen, illetve később az interneten is szabadon hozzáférhetővé teszik.