Hírek

Bábszínházi évadzáró

2021. július 19., 14:31

Tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Mesebolt Bábszínház, ám a születésnapozás a pandémiás helyzetben elmaradt. Az előző, csonka évadban 162 előadásuk volt, a szokásos mennyiségnek a harmada, és ezek jó része is csupán online térben valósulhatott meg. Az ősztől induló új évadban változtatnak az eddigi bérletrendszeren, kevesebb lesz az új bemutató, inkább az elmaradt darabokat pótolják.

 

Bábszínházi évadzáró

79 előadást helyezett online térbe a 2020/21-es évadban a Mesebolt Bábszínház. Kényszermegoldás volt, de csak így juthattak el a nézőikhez. A pandémia megtörte a társulat lendületét, ez az időszak a túlélésről szólt, ki kellett találni, hogyan tudnak ilyen körülmények között is értéket teremteni és átadni. Az előadásokat, amelyeket nem tudtak kijátszani, és megrekedtek a próbák szintjén, most élesztik újra. Átalakítják a szokásos őszi és tavaszi bérletkonstrukciót is, mondta el Műhely című magazinműsorunkban a bábszínház igazgatója.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Egy egész éves bérletsorozatot indítunk, ami ősszel indul, nyár elején zárul, ez nagyobb szabadságot jelent a bábszínháznak, megpróbáljuk az életkorokban megfelelően alakítani, más lesz az ovis és az iskolás, lesz olyan, amivel kimegyünk osztálytermekbe játszani, és van választási lehetőségük ebben."

Idén nyáron a szokásokkal ellentétben nem zár be a bábszínház, dolgoznak tovább. Felléptek már a nardai karitász táborban, és több mint 40 alkalommal játszanak a városi rendezvényeken az Érezd Szombathelyt! sorozatban. Az ősszel induló új évadban pótolják az elmaradt előadásokat, és kevesebb lesz a premier.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Rögtön ősszel kezdünk a WSSz-szel közösen és a veszprémi Kabóca Bábszínházzal ... reánk maradt előadás."

Nem mondtak le az elmaradt kanadai és osztrák vendégjátékokról sem. Még bizonytalan, hány néző és bérletes lesz, ahogy az is, hogyan alakul majd a járványhelyzet ősszel. Változik a társulat összetétele is: nemrég elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló Császár Erikát, a társulat alapítóját, a bábszínház örökös tagját, ám az igazgató azt mondja, számítanak Csaszira az elkövetkező produkciókban.