Hírek

Bár az időjárás még nem feltétlenül mutatja, de itt az ideje a téligumik cseréjének

2021. április 21., 11:46

Ugyan Magyarországon nem kötelező a szezonnak megfelelő vagy négyévszakos gumik használata, az abroncsok váltása novemberben és áprilisban esedékes, A járványhelyzetre tekintettel a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt az autógumik ára, ráadásul a választék sem olyan, mint a korábbi években.

 

Bár az időjárás még nem feltétlenül mutatja, de itt az ideje a téligumik cseréjének

Felnivel együtt került fel erre az autóra a téli gumi ebben a szombathelyi műhelyben. Bár ebben a szervizben nem kizárólag abroncscserével foglalkoznak, halomban állnak az ügyfelek itt tárolt gumijai a raktárban.

Míg a szomszédos Ausztriában november 1. és április 15. között kötelező a téli gumi, addig nálunk ez egyelőre csak ajánlás. Egy felmérés szerint ennek ellenére csupán az autósok töredéke használ télen is nyári gumit. Aki spórolni akar a költségeken, inkább azzal játszik, hogy a téli abroncsokat hagyja fent a melegebb hónapokban. Bár ma is az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb volt az idő, a téligumikat most már célszerű lecserélni. Ezt a pandémiás helyzettől függetlenül a tapasztalatok szerint a legtöbben meg is teszik.

Nagy Gyula - tulajdonos, Nagy Autószerviz
“A szervizünkben nem tapasztalunk visszaesést gumicserével kapcsolatban, az összes nálunk tárolt gumiabroncsot lecseréltük, illetve folyamatban van a cseréje.  A gumiárak nagyjából egy 10-10%-kal változtak, ez igazából az euróárfolyam emelkedésnek tudható be. Szolgáltatásaink díja a versenytársakéhoz hasonlóan 5-10%-ot emelkedett az idei gumiszezonban.”

8-10 ezer forinttal mindenképpen érdemes számolni, ha gumicserére indulunk. A nagyobb, bonyolultabb kocsik esetében pedig akár 20-25 ezer is lehet a számla. Mindez persze csak akkor, ha nem kell új abroncsokat vennünk. Akinek gumit kell vásárolnia, most nem nagyon válogathat széles kínálatból.

“Míg eddig ajánlatba tudtunk adni nagykernél 6-7 féle gumit, most tudunk adni 2 félét, mert a többiek nincsenek.”

Kevesebb a gumi, kisebb a kínálat - ezt tapasztalják a kereskedők. A készletre valószínűleg a járvány gyakorolt negatív hatást, a tavalyi komoly visszaesés után ugyanis kevesebb autógumit gyártottak le, ez is az áremelkedés egyik oka.