Hírek

Barta Lajos Szerelem című színművét mutatják be pénteken a Weöres Sándor Színházban

2022. február 16., 14:29

Az első világháború idején játszódó történet főszereplői a Szalay-lányok, akik a boldogságot keresik. Ám vidéken, az eldugott Macskazugban ez nem is olyan egyszerű. A rendező Nagy Cili.

 

Barta Lajos Szerelem című színművét mutatják be pénteken a Weöres Sándor Színházban

A boldog békeidők utolsó hónapjaiban indul a négy évszakot felölelő történet.

A fővárostól távol, Macskazugban él az idősödő Szalay-házaspár és három leánya. Eladósorban vannak, férjet és boldogságot keresnek mind.

"Az ember egyszer él, hát éljen! Én szerelmes vagyok a Bikybe, és boldog akarok lenni!"

Az álmodozó Lujzát nagy csalódás éri, mikor szerelme, a szépreményű költő Pestre távozik. A legidősebb, a karakán, öntudatos Nelli lassan kifut az időből, hogy férjet találjon magának. A vadóc Böske pedig két fiatalembert is szédít.

"Hát csak reméljen. Egy kedves, csinos fiatalember miért ne remélhetne."

A lányok bátran játszadoznak a közelükben lévő férfiakkal, legyen az katona, adótiszt vagy poéta - a korszakra jellemző, tipikus figurák. Számukra a férfi romantikus vágykép, menekülési lehetőség a szürke, vidéki létből.

"Komoróczy Komoróczy Jenő, adótiszt."

A kissé hipochonder adótiszt szerepében Antal D. Csaba az egyik férfi, akit hol egyik, hol másik nővér akar megszerezni.

Antal D. Csaba - színész
"Emberfölötti az ő érzékenysége hangokra, durvaságra, törekedtünk az egész figurába ezt a finomságot beleszőni. Mondja magáról, hogy tartózkodik a szenvedélyektől, de ezt nem tudjuk megtenni, minden emberből előbb utóbb kijönnek."

A három lány nem mindig tudja, hogy macskák vagy egerek ebben a húzd meg-ereszd meg szerelmi játszmában, miközben bátran megkérdőjelezik a velük szembeni elvárásokat.

Nagy Cili - rendező
"Miközben egy szórakoztató, sok humorral telített írás már a nyelvezetében, helyzeteiben is, mégis nagyon mély, drámai súlyokat hordoz. Ez a kettősség annyira jellemző az életre, hogy bármelyik pillanatban lehet nevetni, ráismerni magunkra, milyen nevetségessé tudunk válni, ahogy akarnokokká válunk, vagy túlspilázunk egy helyzetet."

A százéves darab mondanivalója mit sem veszített aktualitásából, hiszen emberi küzdelmeink örökérvényűek. Írója nagyon modernül gondolkodott a nők szerepéről, megmutatva, hogy a házasságon kívül mennyi más lehetőség állhat előttük az életben. A premier pénteken 19 órakor kezdődik a Nagyszínpadon.